30 gener de 2018 a les 18:53

La comissió contra les agressions sexistes als espais d’oci de la Bisbal prepara un protocol d’actuació

Amb l’impuls de l’Àrea d’Igualtat de l’Ajuntament de la Bisbal i amb el suport del Grup de Dones, la comissió contra les agressions sexistes als espais d’oci de la Bisbal ja s’ha posat en marxa. Amb el lema ‘No és no’, la iniciativa vol seguir posant accent en la necessitat de treballar per eradicar el masclisme i les violències sexuals.

Les assistentes a la reunió oberta a tothom del passat dimarts 23 de gener a les Escoles Velles van dissenyar un protocol d’actuació en cas de violència sexista als espais d’oci. Es preveu que aquest hauria d’estar redactat i aprovat a mitjan del mes vinent. «La voluntat ésimplicar el màxim de gent possible a la comissió per tal de poder revertir i apoderar», va declarar Maria Roure, regidora de l’Àrea d’igualtat de l’Ajuntament.

També es va fer especial incís en temes de formació, informació i sensibilització per a les entitats bisbalenques que organitzen activitats. I és que es va destacar la importància de fer partícips a les entitats, que són les que hi seran presents al dia a dia.

Un dels puntals de la comissió és fer l’anomenat Punt Violeta: un estand informatiu que s’instal·laria als actes d’oci bisbalenc i on s’informaria pedagògicament de com fer front a una agressió sexista i de quin protocol cal seguir en qualsevol assetjament. L’objectiu és que el Punt Violeta s’estreni el proper 17 de febrer, a la Festa de Carnaval organitzada per Els Voltors, a la qual hi actuarà el grup Txarango i es preveu una gran afluència d’assistents.

En aquest sentit es necessitaran una cinquena de persones voluntàries i també es vol redactar un manifest per tal que sigui llegit abans de l’actuació del grup (al qual encara s’ha de demanar permís). La comissió també preveu crear plafons informatius, establir contactes amb la Policia Municipal de la Bisbal i els Mossos d’Esquadra, i anar als centres educatius de la Bisbal per tal de fer-se conèixer.

També es va sondejar la idea d’organitzar una xerrada o un taller amb les entitats amb la voluntat de difondre el protocol d’actuació en cas de violència sexista als espais d’oci del municipi. La propera reunió de la comissió s’ha convocat el proper dilluns, 12 de febrer, a les 20h, a les Escoles Velles de la Bisbal.

En els últims anys s’ha aconseguit posar en les agendes públiques i polítiques les violències masclistes en l’àmbit privat, però cal remarcar que aquestes també es manifesten, en múltiples formes, a l’àmbit públic, als espais d’oci, laborals, etc. I, en aquest sentit, amb la campanya es volen fer visibles i denunciar les violències que tenen lloc en els espais públics, sovint en uns contextos d’oci on la informalitat sembla justificar de forma gairebé automàtica la profusió i la normalització d’actituds masclistes i LGTBIfòbiques.