L’àliga és un animal que existeix a la realitat i, com a au rapinyaire, domina el cel, caça i, aquest simbolisme de poder, vol representar el poder municipal. Com a element festiu de poder, ha estat tradicionalment l’encarregada d’honorar el visitants o autoritats. Segons expliquen, el més gran honor que podria rebre un convidat a la vila, era enviar-li l’Àliga i dedicar-li el seu ball. I la de la Bisbal és la més antiga que es conserva a Catalunya: la primera referència es troba al dietari d’una família pagesa, els Anglada de Fonteta: el 15 d’abril de 1619.
Si l’any passat es va recuperar la Baixada i el Ball de l’Àliga i va ser un èxit rotund, enguany els Amics de l’Àliga tenien molt clar que calia tornar-hi. Amb el repic de campanes, l’Àliga baixarà les escales de l’església i, un cop a baix, oferirà amb solemnitat el seu ball. El bisbalenc Guillem Pajares va recuperar aquest ball l’any 2016, de la mà de Guillem Pajares. La música es va recuperar amb l’ajuda del mateix Pajares, la Cristina Cortés i la col·laboració de l’Enric Martí.
I, per si no n’hi hagués prou, enguany, el dimecres 15 d’agost, també es recuperarà la Passejada del Seguici Històric, que ja es feia als anys 50. Així, a partir de les 13.15 h, l’Àliga, el Drac i els Gegants Perses, acompanyats de la cobla La Principal del Llobregat tornaran a lluir pel nucli antic de la Bisbal com feia anys que no ho feien. «Fa menys d’un any que hem creat el protocol de l’Àliga, seguint l’exemple de moltes àligues catalanes i amb l’objectiu de controlar les seves sortides i fer-la mes protocol·lària», explica Guillem Pajares, president dels Amics de l’Àliga. «És un element molt important en el seguici popular: és la que representa a la ciutat», conclou.