15 juliol de 2010 a les 14:50

La Fira de Circ de la Bisbal i Porpra presenten la primera aplicació de realitat augmentada per a ‘smartphone’ dedicada a una fira de Catalunya

El regidor de Noves Tecnologies de l’Ajuntament de la Bisbal, Àngel Planas, ha explicat que la iniciativa ‘és una col·laboració entre l’Ajuntament i l’empresa Porpra gràcies a la qual els assistents a la Fira de Circ disposaran d’un servei d’informació d’alt valor afegit de forma gratuïta’. El regidor ha dit que, a la vegada, ‘és una oportunitat per a l’empresa de mostrar el seu producte a un públic molt ampli que es mourà en un entorn amb diversos escenaris i actuacions simultànies de les que podrà donar informació en temps real amb una combinació d’informació visual real i virtual a través de dispositius mòbils’. 
La utilització d’aquest tipus d’aplicacions ‘constitueix tot un avenç i una aposta per donar un servei més proper a tots els visitants d’aquesta edició. És una aposta clara de l’Ajuntament per potenciar el coneixement i l’ús de les noves tecnologies’, ha assegurat Planas. 
  
Les diferents utilitats que presenta el sistema de Porpra són la ubicació dels escenaris on es duen a terme les actuacions, informació de quina companyia realitza les actuacions afegint-hi fotografies il·lustratives. Incorpora també l’ús de Google Maps per veure els punts d’interès de forma panoràmica. També es poden llistar el seguit d’actuacions, el programa de la fira i tota aquella informació que l’usuari requereixi en aquell moment. 
En el punt d’informació de la Fira de Circ també hi haurà un sistema per informar de com funciona aquesta aplicació i de com es pot instal·lar fàcilment en un dispositiu mòbil. La realitat augmentada consisteix a grans trets en afegir contingut virtual a la realitat, i poder-ho veure a través de la pantalla del dispositiu utilitzat. Es pot accedir a l’aplicació a través del navegador gratuït Layar, que es pot descarregar d’Apple Store o d’Android Market. Trobareu informació relacionada amb aquesta novetat a les planes web de la Fira de Circ (www.firadecirc.org), de l’Ajuntament de la Bisbal (www.labisbal.cat), i al Facebook de la Fira de Circ i de l’Ajuntament de la Bisbal.
 
Porpra, situada al parc científic i tecnològic de Girona (972183339; info@porpra.es) és una iniciativa empresarial d’apropament i desenvolupament de les tecnologies de la informació a l’empresa local i als espectacles, a través de la participació conjunta en el desenvolupament de negoci a partir de les noves tecnologies.
 
La realitat augmentada (AR) és el terme per a definir una visió directa o indirecta d’un entorn físic en el món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d’una realitat mixta a temps real. Consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent.
 
La Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà és un Festival de Circ i teatre de Carrer que omple d’espectadors els carrers de La Bisbal d’Empordà durant el tercer cap de setmana de juliol. La voluntat d’aquest festival és oferir en un cap de setmana una programació diversa i engrescadora que sigui atractiva a tots els públics i edats. La Fira de Circ és una activitat organitzada per l’entitat Fira de Circ i l’Ajuntament de La Bisbal d’Empordà i que enguany ja arriba a la quinzena edició.
PASSES A SEGUIR PER L’ÚS DE L’APLICACIÓ 
1.-Tenir un telèfon d’última generació (i-phone, Android)
2.-Anar a les botigues de descàrrega d’aplicacions, Apple Store en el cas d’i-phone i Android Market en el cas dels HTC de Google
3.-Buscar el navegador de realitat augmentada gratuït Layar i instal·lar-lo.
4.-Un cop descarregat entrem a Layar i busquem la capa Fira de Circ.
5.-A través del radar ubicat a dalt a la dreta podem observar on estan situats els punts d’interès.
6.-Ja esteu preparats per viure la experiència.
 
Podeu veure com funciona la realitat augmentada en aquest vídeo: