17 març de 2021 a les 17:55

La nova estació d’autobusos de la Bisbal es posarà en funcionament el proper 27 de març

||

Les obres de la nova estació d’autobusos de la Bisbal d’Empordà estan pràcticament enllestides i ja hi ha data per a la posada en marxa de l’equipament: el proper dissabte 27 de març. Aquest migdia l’alcalde Enric Marquès i el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, han visitat l’obra i han anunciat la posada en funcionament de la nova estació d’autobusos bisbalenca per d’aquí 10 dies.

En aquest sentit, l’alcalde Enric Marquès ha remarcat que era una feina que ja venia treballant-se des d’anys enrere: «Fa anys que la Bisbal necessitava una estació en condicions». Alhora, Marquès ha destacat la necessitat de «reinventar el centre d’arribada a la Bisbal». Al seu torn, el secretari Isidre Gavín ha explicat ha explicat la ubicació estratègica del municipi: «La Bisbal és un punt estratègic entre la costa i l’interior».  «La nova instal·lació és còmoda i està adaptada i pensada perquè tots els autobusos que hi entrin puguin ser adaptats per a l’accés a persones amb mobilitat reduïda», ha afegit Gavín.

Si bé la previsió inicial era que les obres finalitzessin el desembre passat, a instàncies de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, es van incorporar més actuacions al projecte que van fer demorar els treballs. D’una banda, un eixamplament de la carretera GI-664, al tram que va de la rotonda fins a la nova estació: la conseqüent circulació d’autobusos requeria aquesta actuació. De l’altra, les corresponents actuacions d’obra civil a les altres dues parades del municipi: les de l’avinguda Josep Irla (a l’alçada de la plaça Cuevas Bajas i de la plaça Pere Lloveras) i les de l’avinguda Josep Tarradellas (a l’alçada del número 12 i número 3). A través d’aquest document es pot consultar un mapa amb les noves parades al municipi bisbalenc.

Si bé inicialment el projecte comptava amb una inversió d’1.000.000 d’euros a càrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, les peticions del consistori bisbalenc van fer que el pressupost s’incrementés un 20 %, arribant a la quantitat de prop d’un total de 1.200.000 euros. A partir d’aquí, només quedarà pendent la col·locació de les marquesines, que formaran part d’un concurs públic d’adquisició de subministraments que la Generalitat de Catalunya obrirà i es preveu que s’enllesteixi durant el darrer trimestre d’enguany. 

Va ser al juny de l’any passat quan van iniciar-se els treballs previs de l’obra d’una nova estació d’autobusos a la Bisbal d’Empordà. La instal·lació se situa a la carretera GI-664, a l’alçada del carrer del Doctor Robert, a prop del CAP Doctora Casaponsa de la Bisbal d’Empordà. L’actuació dota la Bisbal d’Empordà d’unes instal·lacions adients per a la parada i l’estacionament del transport públic col·lectiu per carretera, així com facilitar espais i serveis que garanteixin la comoditat i el confort dels viatgers en les esperes. La nova instal·lació, construïda a l’inici de la carretera de Cruïlles, abasta uns 3.000 m2, corresponents a l’espai de l’estació i als accessos, que es configuren amb l’obertura de dos nous carrers octogonals a la carretera de Cruïlles. La infraestructura consta d’una gran marquesina que acull una petita edificació amb serveis i quatre andanes. A la part exterior, s’hi ha habilitat la zona de parada d’auutobusos. 

La ubicació de l’estació d’autobusos en aquest indret ve condicionada per la bona connexió a la xarxa supramunicipal. L’accés i sortida d’autobusos cap a la carretera GI-664 en direcció a Cruïlles que connecta amb la C-66 afavoreix la connectivitat i evita l’entrada dels busos a la zona urbana i les consegüents congestions de trànsit. Aquesta actuació s’ha emmarcat en un conveni de col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, que va cedir els terrenys on s’ubica la nova estació i s’encarregarà del seu manteniment, mentre el Departament de Territori i Sostenibilitat executa i finança les obres i serà el titular de la infraestructura.

Actualment, els serveis d’autobús que tenen parada a la Bisbal d’Empordà són: Girona-Palafrugell-Palamós, la Bisbal – Figueres; Begur –  la Bisbal – Girona  i la Bisbal- Monells –Girona. Aquestes línies generen en total més de 40 busos i unes 400 persones usuàries diàriament.