27 novembre de 2010 a les 14:13

La propera primavera s’avaluarà si cal tornar a actuar sobre part de les espècies invasores al tram del Daró que s’ha netejat

L’eliminació de les espècies invasores que hi ha al tram inicial del riu al seu pas pel terme de la Bisbal ha estat un dels aspectes que s’han explicat durant la visita comentada d’aquest dissabte. El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Bisbal, Àngel Planas, ha explicat que amb aquesta actuació es vol ‘que els bisbalencs es tornin a fer seu el riu’ i l’ha emmarcat dins un pla més ampli, el Pla de Recuperació Integral del Daró.
 
Durant la visita, el cap de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Bisbal, Jordi Vicenç, ha explicat els treballs que s’han dut a terme i la raó per la qual s’han fet els treballs d’eliminació de les espècies invasores. Per evitar-ne la proliferació s’ha fet una plantada d’arbres de ribera, majoritàriament freixes, que amb la seva ombra impediran la proliferació d’una part d’aquestes plantes. També s’ha explicat el procés d’eliminació, per procediments químics, de l’eliminació dels ailants, utilitzant injeccions al tronc o l’arrel en el cas d’exemplars grans i amb un sistema de pintar la base en el cas dels exemplarts més petits.
 
La visita ha durat dues hores i ha seguit el tram del Daró des de la Font de l’Arbre fins al pont del vial. 
 
 L’actuació de millora en aquest tram del Daró l’ha dirigit l’empresa Geoservei, la mateixa que ha redactat el PRI i l’ha executat Fitor Forestal SL. Els treballs de millora han consistit en l’eliminació de les plantes invasores com la canya, les robínies, el raïm de moro, l’ailant o d’altres amb tractaments específics físics i químics. S’han retirat residus que havien estat abandonats a la llera i s’hi plantaran espècies autòctones com freixes, o saücs per repoblar els espais que abans havien ocupat les plantes invasores. Precisament una de les activitats previstes en la jornada d’aquest dissabte és la plantada d’aquesta mena d’arbres. Aquesta actuació forma part del Pla de Recuperació Integral del Daró.
El Pla de Recuperació Integral del Daró al terme de la Bisbal té per objectius la recuperació del cabal del riu, minimitzar les afectacions de les crescudes, estabilitzar i endreçar el tram de la llera urbana, dignificar l’espai urbà a tocar del riu, millorar l’hàbitat natural del riu i potenciar el patrimoni cultural i l’ús socioturístic.