20 novembre de 2018 a les 17:55

La ruta migratòria. una singularitat paisatgística’, exposició de Javier Balsameda al Terracotta Museu

La instal·lació de Javier Balmaseda Ruta migratòria: una singularitat paisatgística reprodueix un fragment de carretera de proporcions reals –a escala 1:1–. amb la singularitat que l’asfalt està format per milers de crancs negres amuntegats uns sobre els altres. A sobre d’ells traça les línies blanques característiques de qualsevol carretera. Els crancs s’han produït amb ceràmica, l’artista els ha modelat a la Bisbal d’Empordà amb l’assessorament tècnic de professionals locals, concretament dels ceramistes de l’Estudi Ceràmic [ba_Ro] de Vulpellac.

El cranc caribeny viu al boscos del Carib però cada primavera emigra cap al mar amb l’objectiu de reproduir-se. Aquesta és una imatge espectacular, ja què aquests animals emigren per milions fins a la platja: les carreteres de la costa cubana queden cobertes d’una espessa i confusa capa de bestioles negres. Aquesta és la imatge que veia de petit l’artista a la seva terra natal i que en aquesta instal·lació, de 10 metres de llarg i 4 d’amplada, utilitza com una metàfora dels actuals èxodes migratoris: persones mogudes amb el mateix objectiu que els crancs: sobreviure.
 
La inauguració serà el proper dissabte 24 de novembre, a les 19 h, al Terracotta Museu de la Bisbal. L’acte comptarà amb la presència de l’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, i clourà amb l’actuació del grup Buena Onda.