10 març de 2017 a les 17:48

La sessió de retorn del procés participatiu i la pressentació del pressupost municipal pel 2017

L’Amfiteatre del Mundial va acollir ahir la sessió de retorn del primer procés participatiu de la Bisbal amb el qual l’Ajuntament posava a disposició de la ciutadania un total de 50.000€ del pressupost del 2017. Així, el municipi va posar punt i final al procés: el govern posarà una caldera al geriàtric i arreglarà les voreres amb uns 60.000€. I és que així ho va voler majoritàriament la ciutadania. 

L’esdeveniment va començar amb una explicació per part d’ATC SiG -l’empresa que ha assessorat en tot el procés participatiu. Van fer-ne valoracions i en van explicar els detalls. Val a dir que des de l’equip de govern s’està molt satisfet per l’èxit de participació: en aquest primer procés han votat gairebé 700 persones, el 8% del cens, una xifra que ha superat les expectatives inicials.

Tot i això, és obvi que hi ha aspectes a millorar, com per exemple, la baixa participació en les assemblees de barri. Fins i tot caldria incorporar l’ús d’alguna plataforma per tal de facilitar el vot online i així poder augmentar la participació. El consistori ja hi està treballant. «El procés participatiu, deixant de banda les propostes guanyadores, també ha servit per conèixer les preocupacions dels bisbalencs, així com el baròmetre per estar al corrent de les qüestions de sensibilitat ciutadana», va afegir el regidor Josep Maria Castells.

L’esdeveniment també va servir per presentar el Pressupost municipal del 2017 a la ciutadania. L’equip de govern de la Bisbal va aprovar al darrer ple el pressupost per a l’exercici del 2017, inclou un total de 3.715.672€ en inversions. Inclou com a acció important adequar aquest any l’antic escorxador com a biblioteca i abordar grans obres pendents de sanejament, com ara la millora de la xarxa pluvial del carrer Pedró (235.500) o la substitució de la canonada d’aigua i la renovació de la xarxa de sanejament del Paral·lel (272.500).

L’alcalde Lluís Sais va destacar la importància d’aquestes actuacions i va posar en relleu l’aposta del govern per les «polítiques socials i la inversió en les persones». Va recordar també que el total d’inversions arrossega les del 2016: es mantenen perquè no es van poder executar perquè es va haver d’abordar un sanejament econòmic pel tancament del 2015 amb un romanent negatiu –a conseqüència, entre altres coses, d’algunes factures no reconegudes per l’anterior equip de govern: el popular compte 413.

Segons l’alcalde, amb la previsió de poder tancar aquest any en positiu es podran abordar aquestes actuacions, incloses en el pressupost, juntament amb millores a les instal·lacions esportives, les vies i els espais públics (pisos de Sant Martí, pisos de Sant Francesc, carrer Jofre el Pilós, etc.), l’adequació dels espais exteriors del Terracotta Museu i els interiors, per tal de poder acollir el Grau mitjà de Terrisseria. També va destacar les actuacions previstes al carrer Paral·lel, per tal d’actualitzar la xarxa d’aigua i de clavegueram, i la del Carrer de Pedró, que esdevé una “petita Venècia” cada vegada que el municipi viu un episodi de pluges.

Ja es pot consultar el pressupost per capítols en aquest enllaç i es poden presentar al·legacions fins el proper 27 de març, quan finalitza el període d’exposició pública.