27 juny de 2017 a les 15:37

La XXII Fira de Circ al Carrer programa una seixantena de funcions d’una quarantena de companyies nacionals i internacionals

||

La Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà celebra enguany la seva vint-i-dosena edició mantenint l’esperit fundacional del festival: ser plataforma d’exhibició i difusió de les arts de carrer per fer arribar la cultura a tothom.

La Fira, que sempre ha presentat una proposta artística de qualitat, va iniciar l’any passat una aposta per presentar un programa de gran nivell artístic que tenia com a denominador comú l’excel·lència. Justament, la qualitat de la Fira és un dels aspectes més valorats pel públic assistent, segons els resultats de l’estudi encarregat l’any passat, amb una valoració molt alta de la proposta, amb 8,98 sobre 10. Amb l’objectiu de mantenir aquesta tendència positiva, els organitzadors tornen a apostar enguany per una programació ambiciosa i de qualitat.

Del 14 al 16 de juliol, la Fira programa seixanta-cinc funcions d’espectacles de carrer d’una quarantena de companyies nacionals i internacionals. A destacar la participació de companyies catalanes, andaluses, franceses, argentines i italianes, que són les més nombroses. Prop de la meitat de les companyies que hi actuaran són catalanes. Un 33% dels grups provenen d’Espanya i l’altra 17% són companyies internacionals.  Circ contemporani, cabaret, trapezi, clown, aeri, diàbolo, malabars, mastil, música o tallers són algunes de les disciplines artístiques que conformen la programació d’enguany.  La gran majoria d’espectacles són gratuïts i una petita part de pagament que serveixen per recollir fons econòmics que ajuden a finançar l’esdeveniment.

Inauguració amb ‘La Roue de la Mort’
La companyia francesa La Rotative inaugurarà l’edició d’aquest any amb el seu vertiginós espectacle ‘La Roue de la Mort’. Fent honor al seu nom, la proposta ofereix un espectacle impressionant. En una roda de metall gran, suspesa a 10 metres sobre el terra, els cambrers s’afanyen a servir al públic. Una carrera contra el temps mostrat pel moviment circular de la roda. Serà divendres al vespre a la plaça 8 de Març. La mateixa nit també cal destacar l’actuació de la companyia catalana Espai Dual, que per primera vegada representa la carrer el seu nou espectacle ‘BE GOD IS’, un divertidíssim xou que combina música, humor i teatre gestual, generant una gran complicitat amb el púbic.

Dissabte serà dia d’estrena a la Fira amb les presentacions d’espectacles indèdits. Una de les més destacades és l’estrena de la companyia Pepa Plana que presenta el seu espectacle ‘Suite’, on l’actriu i pallasa catalana torna a regalar-nos una proposta de gran qualitat, intimista i humanista. El mateix dissabte, els espectadors de la Fira seran els primers en veure l’estrena com a espectacle de carrer de la última creació de la companyia Bot Project que presenten ‘Ambar’, un camí vivencial de dos immigrants de la València rural que troben dins el món del circ la seva font de subsistència i de saviesa interior.

El plat fort del diumenge és l’actuació de la companyia africana resident a Itàlia Circo e Dintorne’ que faran exercicis impossibles. Cinc acròbates d’estil americà però amb sang africana presenten, a ritme de Rhytm & Blues, l’espectacle “The Black Blues Brothers”, una proposta per a tots els públics plena de música i virtuositat acrobàtica. Tancarà aquesta edició 2017 l’espectale OOPart!, de la companyia andalusa Tresperté, que formen la peculiar tripulació d’un atípic artefacte mecànic i temporal que ens transportarà al millor circ i al millor teatre a un ritme frenètic i amb histories plenes d’humor i comicitat.

Pressupost
El pressupost d’enguany és molt similar al de les darreres edicions, al voltant de 118.000 euros. L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà fa la major aportació pública amb el 35% del pressupost. També hi col·laboren econòmicament la Diputació de Girona, amb el 25%; la Generalitat de Catalunya amb el 15%, i el Ministerio de Cultura amb un 5%. La resta del pressupost s’aconsegueixen amb recursos propis de la fira: venda d’entrades i samarretes, publicitat i mecenatge.