5 juny de 2018 a les 14:29

La XXIII Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà: una aposta per la qualitat per damunt de la quantitat

|

Del 13 al 15 de juliol els carrers i les places de la Bisbal d’Empordà tornaran a acollir propostes de circ al carrer d’un gran nivell artístic i per a tots els públics. Aquest matí s’ha presentat el cartell de la XXIII Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà amb prop d’una setantena de funcions, una trentena de companyies (nacionals i internacionals), una marcada aposta pel circ contemporani –sense desmarcar-se a les propostes de circ de carrer a les que estem acostumats- i moltes novetats. La roda de premsa s’ha celebrat a la Biblioteca municipal de la Bisbal, un dels nous espais de l’edició d’enguany.

«Una de les màximes de l’organització de la Fira de Circ al Carrer és prioritzar la qualitat per damunt de la quantitat», ha destacat la portaveu de l’organització, Eva Gasull. I és que l’organització vol deixar constància que la voluntat és continuar en la línia d’oferir «una programació que sigui satisfactòria per a tots els públics, però que també sigui atraient pels artistes». Cal tenir present que, justament, un dels aspectes més valorats pel públic assistent –segons el darrer estudi encarregat- és la qualitat dels espectacles i de la proposta, amb un 8,98 sobre 10. I és que l’edició d’enguany segueix mantenint l’esperit fundacional del festival: ser una plataforma d’exhibició i difusió de les arts de carrer per tal de fer arribar la cultura a tothom.

Al seu torn, Carles Puig, regidor de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, ha volgut destacar la importància del model organitzatiu de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal: «Ha creat escola i és un referent imprescindible arreu del país». Puig ha afegit que el consistori té un deute amb la fira i que els deu un emplaçament per a ubicar-hi l’Escola de Circ.

Albert Piñeira també ha intervingut a la roda de premsa en representació de la Diputació de Girona i ha elogiat l’heterogeneïtat de la Fira de Circ el Carrer: «El paraigües del circ dona aixopluc a moltes d’altres disciplines i és una exitosa proposta intergeneracional». Per cloure la roda de premsa l’alcalde Lluís Sais ha volgut fer esment de la maduresa de la Fira i de la solidesa del seu model: «La comunió i la complementarietat de l’autogestió popular treballant colze a colze amb l’administració públic és un model a seguir i diu molt d’aquest municipi». Sais ha explicat que la Bisbal és una capital comarcal atípica: «La Bisbal no és cap potència demogràfica al Baix Empordà però, en canvi, és una capital cultural indiscutible i un referent a les comarques gironines».

Del 13 al 15 de juliol, la Fira programa prop d’una setantena d’espectacles de carrer d’una trentena de companyies nacionals i internacionals. Cal destacar la notable participació de companyies espanyoles i franceses, que enguany són la nacionalitat internacional més nombrosa. Ara bé, prop de la meitat de les companyies que hi actuaran són catalanes. Circ contemporani, cabaret, trapezi, clown, aeri, diàbolo, malabars, mastil, música o tallers són algunes de les disciplines artístiques que conformen la programació d’enguany. Com és habitual la gran majoria d’espectacles són gratuïts. Una petita part és de pagament, i serveixen per recollir fons econòmics que ajuden a finançar l’esdeveniment popular.

L’edició d’enguany comptarà amb noms com Cirque Exalté que, procedent de França, presentarà el seu espectacle Furieuse Tendresse: un esclat d’acrobàcies intenses que celebren la llibertat amb un fons de música rock –partint del Horses de Patti Smith- i cercant el límit, la bellesa espontània de l’imprevist, i flirtejant amb el risc. També és d’allò més destacable la funció de Collectif La Basse Cour, que amb el frenètic Le doux suplice de la planche delectaran el públic amb una fantasiosa acrobàcia a tres bandes i amb una bàscula de fusta com a protagonista. L’Ateneu Popular 9 Barris & Vavel Circus interpretaran Garbuix, un espectacle lúdic i enèrgic, de to poètic i surrealista: perxaxinesa, verticals, equilibris, trapezi, bicicleta acrobàtica clown i humor. L’espectacle visual, poètic i integrador Mur de la (CIA)3 clourà la XXIII Fira de Circ al Carrer en el tradicional tancament de diumenge a la plaça del Castell.

Són temps difícils per a la llibertat d’expressió i darrerament titellaires, rapers i tot tipus d’artistes han vist vulnerada la seva lliure creació. En aquest context la XXIII Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà brinda l’oportunitat que el públic pugui gaudir d’un cap de setmana d’espectacles de circ amb absoluta llibertat d’expressió artística.