1 setembre de 2020 a les 12:53

La XXV Fira de Circ al Carrer de la Bisbal, a un pas d’exhaurir totes les entrades

La Fira de Circ al carrer de la Bisbal d’Empordà ultima preparatius per encetar la seva 25a edició, aquest proper cap de setmana, amb la programació repartida en tres dies (divendres, dissabte i diumenge), en els quals comptarà amb una vintena de companyies i un total de 25 espectacles. Segons ha informat l’organització, la fira és a punt d’exhaurir les entrades de tots els espectacles: concretament, al moment de redactar aquesta nota de premsa, només es poden fer reserves de localitats per visualitzar les propostes de la Cia. Vaques, Cia. la Bleda, Julia Campistany, Fernando Pose i Cia. Seon.

Entre sis i set escenaris acolliran enguany tota la programació de la XXV edició de la reinventada fira bisbalenca. Tal com remarquen les mesures de prevenció establertes per a la prevenció de la Covid-19, cal que siguin espais a l’aire lliure on es pugui controlar l’aforament i que no sigui visible des de l’exterior per tal d’evitar possibles aglomeracions. En aquest sentit, els espectacles es faran en espais bisbalencs tan diversos com la plaça del Castell, el Parc Infantil 8 de Març, el Terracotta Museu, l’Escola Joan de Margarit o l’Escola Mas Clarà. Una altra ubicació serà on se celebra cada any l’Espai Fira, al Passeig Marimon Asprer. on se celebra el Firabar, que enguany no pot fer.

I és que els efectes colaterals d’aquesta excepcional edició de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà fan que enguany no podrà incloure propostes com l’Espai Off d’actuació d’artistes emergents, el Firabar, o el mateix Espai Fira. Aquestes propostes intrínseques al festival, enguany no podran celebrar-se a fi de cenyir-se a als protocols i mesures establertes per a la prevenció de la Covid-19. Fruit de la situació sanitària actual, també s’ha hagut de desestimar la presència d’escoles de circ a la programació de la XXV Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà. Si bé l’organització sempre aferma la seva aposta per donar-hi visibilitat, enguany no ha estat possible.

L’excepcional 25a edició de la fira bisbalenca se celebrarà aquest cap de setmana (del 4 al 6 de setembre), i, amb la crisi derivada de la Covid-19, oferirà un festival de màxims amb els mínims recursos. La Bisbal d’Empordà tornarà a acollir propostes de circ al carrer d’un gran nivell artístic i per a tots els públics en una 25a edició que, lluny de poder celebrar aquest aniversari especial amb la programació, les dates i el format desitjat, es reinventa per tal d’oferir el millor festival possible atesa la situació actual.

Els factor adversos converteixen la XXV Fira de Circ al Carrer de la Bisbal en un acte de resistència cultural, així com de compromís amb les companyies de circ, el sector cultural i el municipi bisbalenc. Malgrat el moment la Fira segueix programant i oferint cultura al municipi per tal que, de manera intergeneracional, tothom en pugui gaudir de circ. Un altre retorn al municipi, mes enllà dels espectacles, serà que tots els ingressos generats per publicitat aniran destinats al servei d’aliments de Càritas de la Bisbal. D’altra banda, el compromís amb les companyies és ben ferm: la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal segueix apostant per un ampli ventall de companyies locals i, no només això, si no que tota la recaptació econòmica obtinguda a la taquilla inversa dels espectacles programats anirà destinada a la caixa de solidaritat de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC).

Clown, acrobàcies, malabars, trapezi, aeri, equilibrisme, diàbolo, malabars, màstil, música o tallers són algunes de les disciplines artístiques que conformen la programació d’enguany. El primer cap de setmana de setembre la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà programa un total de vint-i-quatre espectacles de carrer de la mà d’una vintena de companyies. Una de francesa (Cirque Entre Nous), una d’holandesa (Júlia Campistany) i 18 companyies locals i espanyoles: Carla Farreny, Mortello & Manzani, Los Herreita, Xampatito, Silver&Gold, Mireia Miracle, Yldor Llach, Eddie Eighties, Cie. Nueveuno, Cia. Vaques, Cia. La Bleda, Fernando Pose, Ganso, Circ Vermut, Agnes Breaker, Dukto i Uparte Circo.

Si bé la totalitat de les propostes artístiques que configuren la programació d’enguany ja havien estat seleccionades prèviament a la declaració d’estat d’alarma pel coronavirus, vista la situació, no s’hi va poder incloure totes les companyies que es desitjava. En aquest sentit, l’organització vol fer esment de la bona predisposició per part de totes les companyies per tal d’adaptar-se a la situació que enguany pot oferir la fira bisbalenca. Tot i la complicada situació, una de les màximes de l’organització de la Fira de Circ al Carrer seguirà essent prioritzar la qualitat d’una programació que sigui constructiva més enllà del criteri estètic, alhora que es garanteixi que sigui satisfactòria per a tots els públics  i, també sigui atraient pels artistes. Cal tenir present que, justament, un dels aspectes més valorats pel públic assistent –segons el darrer estudi encarregat- és la qualitat dels espectacles i de la proposta, amb un 8,98 sobre 10. I és que, malgrat tot, l’edició d’enguany manté intacte l’esperit fundacional del festival: ser una plataforma d’exhibició i difusió de les arts de carrer per tal de fer arribar la cultura a tothom i captar l’atenció de públics diversos.

Una fira en format presencial amb aforament limitat i retransmissió en directe
L’excepcionalitat de la situació actual farà que els espectacles s’ofereixin de manera presencial, en espais amb aforament limitat i amb control d’accés. Això implicarà que una part espectacles puguin ser seguits massivament en línia i en directe per xarxes municipals (canal de youtube de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i pàgina de facebook de l’Ajuntament i de la Fira de Circ al Carrer) i per Televisió Costa Brava. 

Tot i això, un nombre reduït de públic hi podrà ser presencialment, seguint sempre totes les mesures i protocols establerts en matèria de seguretat i higiene. El espectadors i espectadores que vulguin ser-hi presents hauran d’inscriure’s prèviament i de manera gratuïta a través del web de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà. Si d’una banda, sempre existeix l’opció d’assistir-hi gratuïtament, al moment de la reserva s’oferirà fer una donació voluntària suggerida o taquilla inversa. En aquest sentit, l’organització apel·la a la responsabilitat i al compromís de tothom pel que fa al nombre de reserves, així com el compromís d’assistir-hi si s’ha efectuat i/o fer possible que pugui ocupar el seient una altra persona en el cas que no s’hi pugui assistir.

Compromís amb les companyies, la cultura i el municipi
Els factors adversos convertiran la XXV Fira de Circ al Carrer de la Bisbal en un acte de resistència cultural, així com de compromís amb les companyies de circ, el sector cultural i el municipi bisbalenc. I és que, tot i el moment difícil, la Fira segueix programant i oferint cultura al municipi per tal que, de manera intergeneracional, tothom en pugui gaudir, alhora que aposta per un ampli ventall de companyies locals. Cal remarcar que els beneficis obtinguts de la publicitat de la Fira de Circ al Carrer aniran destinats al servei d’aliments Càritas de la Bisbal. La publicitat es farà a espais diversos, com el web, les banderoles dels escenaris o el llibret del programa (que enguany serà digital i no s’imprimirà físicament).

 D’altra banda, fent palès el compromís de la Fira de Circ al Carrer amb el sector circense, la recaptació econòmica obtinguda a la taquilla inversa dels espectacles programats anirà destinada a la caixa de solidaritat de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). Cal tenir present que els ingressos del públic es faran a través del web de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal, al moment que s’obtinguin les entrades gratuïtes per cadascun dels espectacles amb donació voluntària suggerida. Amb aquesta donació la Fira fa palès el seu compromís amb el sector del circ.

Així, aquest 2020, a causa de la situació excepcional, la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà no generarà ingressos propis, excepte els que s’obtinguin simbòlicament a través de les samarretes. Es poden sol·licitar escollint talla i color, amb comanda prèvia a través d’aquest enllaç.