4 abril de 2012 a les 16:14

L’administració municipal i els empresaris del sector impulsen un projecte promocional de la nova marca registrada  

 

L’Ajuntament ha protegit el producte ceràmic amb la marca de denominació d’origen “Ceràmica de la Bisbal”.

El clúster ceramista de la Bisbal d’Empordà incrementa la seva presència als mercats exteriors.

 

 


a la foto d’esquerra a dreta: El regidor de Promoció Econòmica, Xavier Dilmé; l’alcalde de la Bisbal, Òscar Aparicio; el  president de la Unió de Comerciants, Jaume Rulduà i el president de l’Associació d’Empresaris Artesans Ceramistes de la Bisbal i Comarca, Jordi Trayter.

 

La Bisbal d’Empordà, 4 d’abril de 2012 _ Avui, l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, juntament amb els productors i comerciants de ceràmica de la zona, han presentat en roda de premsa el projecte promocional de la marca de denominació d’origen “Ceràmica de la Bisbal”, una campanya que té com a objectiu principal informar al consumidor final i als diferents mercats dels factors diferenciadors del producte ceràmic elaborat a la Bisbal de la resta de ceràmica, principalment de la procedent del sud de l’Estat espanyol i del Sud-est asiàtic.

Per primera vegada, l’administració municipal i els sectors empresarials vinculats a la ceràmica s’uneixen per promoure el producte genuí que distingeix i posa en valor la Bisbal i el seu entorn. La marca, propietat de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, és un distintiu d’origen protegit a nivell de la Unió Europea que serveix per individualitzar, personalitzar i reconèixer els productes ceràmics elaborats a la Bisbal i als pobles del seu entorn dels que no ho són. Aquesta marca, garant d’autenticitat, és gravada o marcada pels productors locals en qualsevol tipus de producte ceràmic (artístic i decoratiu, terrissa, rajoleria, material de bòbila, revestiments i paviments). Un Consell Regulador, integrat per representants municipals i empresarials, és qui vetlla pel bon ús de la marca i pel foment de la qualitat dels productes emparats per aquest distintiu.

El ceramista de la Bisbal és encara el darrer esglaó d’una família amb generacions dedicades al vell treball de donar forma a l’argila. Actualment, la Bisbal és un centre ceràmic de referència internacional integrat per un total de 45 fabricants i prop de 25 comerços. El seu conjunt formen un clúster de pes en l’economia del territori que dóna feina a més de 400 persones (llocs de treball directes i indirectes). Segons dades facilitades per l’Associació d’Empresaris Artesans Ceramistes de la Bisbal i Comarca, el 57% de la ceràmica de la Bisbal es ven a Catalunya (principalment als punts de venda de la Bisbal i de les zones turístiques del país), un 17% a l’Estat espanyol, un 18% a Europa (principalment a França, Gran Bretanya, Holanda i Bèlgica),  i el 8% restant a altres mercats com ara Rússia, els Estats Units, Austràlia i Canadà, entre d’altres. Es dóna la circumstància que alguns fabricants venen la seva producció en un 90% als mercats internacionals.

 La competència del clúster de la Bisbal s’ubica en el producte elaborat al sud de l’Estat espanyol i del Sud-est asiàtic, però es distancia d’aquesta en qualitat i varietat. De l’anàlisi dut a terme sobre les empreses ceramistes al territori empordanès, la tendència del sector és l’augment del nombre de petits tallers respecte les grans empreses ceramistes. La situació de crisi i el problema de relleu generacional, es contraresten, en general, amb productes innovadors, l’exploració de nous mercats, i noves estratègies de venda. Així mateix, els empresaris ceramistes deixen palesa la importància del turisme per al sector, ateses les sinèrgies i els contactes que es creen amb empresaris que visiten la zona durant les seves vacances.   

La campanya de difusió es farà visible a partir d’aquest divendres i s’allargarà durant tot l’any, amb actuacions més intensives durant les èpoques més turístiques o en coincidència amb altres accions de promoció de la ciutat. Amb el lema “L’autèntica”, i amb una gràfica que representa el ventall de colors i textures que ofereix la ceràmica feta a la Bisbal, s’ha dissenyat un fulletó informatiu, del qual se n’han editat 30.000 unitats, que es distribuirà a diferents punts d’interès

turístic de les comarques gironines (hotels, càmpings i cases de turisme rural, o oficines de turisme); al mateix temps, els comerços ceramistes disposaran de diferents suports informatius i de senyalització dels articles marcats, a través dels quals es reforça la idea d’origen amb una icona que recorda al símbol d’ubicació del google maps. Acompanyen a aquests elements, banderoles exteriors amb la imatge de campanya i altres suports de comunicació que s’aniran implantant conforme avanci l’any. Entre aquests, destaca una pàgina web que recollirà la informació i evolució del projecte (www.ceramicadelabisbal.cat). La campanya també preveu aquest estiu un desplegament publicitari en premsa i ràdio i la comunicació de marca en la premsa especialitzada dels diferents sectors d’activitat que integren el clúster ceramista: ceràmica artística, decorativa i utilitària, producte per a la construcció i per a la jardineria, i matèries primeres. En una segona fase de la campanya, es dinamitzarà la marca a través de les xarxes socials.

 La campanya està subvencionada en un 70% pel Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de desenvolupament local, i finançada amb càrrec als fons provinents del Servei Públic d’Ocupació Estatal del Ministeri de Treball i Immigració. La promoció compta amb un pressupost de poc més de 17.000 euros.

 

 

I edició de la Fira Artesana

Coincidint amb l’inici de la campanya promocional de la marca “Ceràmica de la Bisbal”, l’Ajuntament de la Bisbal ha impulsat la primera edició d’Artesana, una fira que neix amb la voluntat d’esdevenir una mostra de referència en el sector de l’artesania de Catalunya i que se celebrarà els dies 6 i 7 d’abril, al passeig Marimon Asprer de la Bisbal. La Fira acull 50 artesans de diferents oficis vinguts d’arreu de Catalunya, els quals oferiran una exposició de qualitat de productes artesans no alimentaris: ceràmica i terrissa, joies, cistelleria, teixits… Tots els expositors estan acreditats com a artesans per l’Àrea d’Artesania del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya. Artesana, d’accés gratuït i dirigida a tots els públics, a més de l’espai expositiu inclou tallers participatius d’oficis artesans per donar a conèixer al visitant com treballen. També dóna cabuda a un espai específic informatiu sobre la marca de denominació d’origen “Ceràmica de la Bisbal”.