La missió del Consell d’Iniciatives Econòmiques és impulsar i reforçar l’activitat econòmica de la Bisbal d’Empordà, partint de la base que aquesta activitat té una dimensió local, nacional i internacional, contribuint a la consolidació de la seva personalitat de municipi emprenedor. Per aquest motiu, l’òrgan esdevindrà un ens proactiu per a la promoció de la ciutat i serà referència per als empresaris i emprenedors de la Bisbal d’Empordà.
Segons va explicar el regidor de Promoció de la Ciutat, Xavier Dilmé, “es tracta de crear un punt de trobada de tots els agents econòmics de la ciutat per parlar de com promocionem i també per intercanviar experiències entre ells, una cosa molt necessària en els difícils que temps que estem vivint”. Dilmé afegeix que aquest Consell “és un primer pas cap a l’objectiu que s’ha marcat l’equip de govern que és la constitució a mig termini d’un Patronat, amb pressupost propi i totalment executiu, però hem de començar a caminar i generar les complicitats que es necessiten”. El regidor va destacar també que “en l’òrgan de govern del nou Consell tindrà majoria el sector privat, una majoria de 2/3, la qual cosa garanteix que la seva veu serà escoltada”.
Els estatuts aprovats responen a les demandes, opinions i suggeriments que van sorgir del procés participatiu que es va portar a terme el 2009. Aquest procés va néixer fruit d’un acord de col•laboració entre l’Àrea de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i el Curs de Postgrau de Participació Ciutadana i Comunicació de la Fundació Universitat de Girona, que tenia com a objectiu el conèixer l’opinió del sector econòmic municipal i també per establir, conjuntament amb l’empresariat, les bases del disseny d’aquesta plataforma institucional de promoció econòmica.
La metodologia del procés ha permès mantenir contactes amb els empresaris de la població a partir d’entrevistes a agents clau, la formalització una comissió de seguiment formada per empresaris vinculats a les diferents associacions empresarials o el desenvolupament de dos tallers de participació amb els empresaris. En el procés hi ha participat més de 50 empresaris que han pogut manifestar les seves opinions, reflexions i suggeriments prèviament a la creació del nou òrgan.
Els estatuts doncs, responen a les diferents aportacions obtingudes en el procés participatiu, tant pel que fa a l’àmbit d’actuació i competències com a les característiques i funcions d’aquest òrgan estable de participació. Així, els estatuts preveuen que la Junta de Govern es reuneixi una vegada al mes i que a finals d’any es realitzi una convocatòria oberta a tot el parc empresarial bisbalenc per presentar el pla d’actuacions anual. La Junta de Govern estarà representada per l’alcalde i el regidor de Promoció de la Ciutat, i com a vocals hi haurà representants de cadascun dels grups polítics municipals i diferents empresaris que actuaran com a representants de cadascuna de les entitats empresarials existents o de determinats sectors econòmics de la població. L’empresariat tindrà la majoria dins la Junta de Govern, i una vicepresidència serà ocupada per una persona provinent dels sectors econòmics del municipi.
Inicialment, els recursos econòmics del Consell vindran per aportacions de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, per rendiments de les seves activitats, per subvencions i per aportacions del sector privat en cadascuna de les accions que es portin a terme.