El regidor delegat del Pla de Barris, Àngel Planas, ha explicat que la voluntat de l’Ajuntament de la Bisbal és posar en marxa el programa de Salut als Barris en el marc del Pla especial de recuperació del Nucli Antic ‘al més aviat possible, de forma que els ciutadans de l’àmbit tinguin accés als serveis que ofereix’. Àngel Planas també ha assegurat ‘optarem a totes les millores que aquest programa ens pot oferir per als nostres ciutadans i com a Ajuntament farem tot el possible per obtenir tots els serveis i recursos associats al Pla de Barris no només en l’àmbit de la Salut sinó també en altres’.
El grup local el formen la responsable de l’Oficina del Pla de Barris, Marta Anguila, la regidora de Serveis Socials, Núria Felip, i el regidor delegat del Pla de Barris, Àngel Planas. Aquest grup local és el responsable de liderar el procés i ja ha mantingut una primera reunió amb els responsables del programa del Departament de Salut i ha iniciat el procés per incorporar l’oferta de serveis al Pla Especial per la Recuperació del Nucli Antic de la Bisbal.
El grup local haurà de definir un grup de treball a la Bisbal que ha de incorporar tècnics de Serveis Socials, Educació, Joventut, Salut, Gent Gran, personal del Centre d’Assistència Primària (metge, infermera, llevadora, pediatre, psicòleg i psiquiatre), responsables de l’Agència de Salut Pública, Càrites i altres entitats rellevants per al programa. Aquest grup haurà de determinar quins són els processos de risc i el problemes de salut més urgents a la zona d’actuació. És previst que el gener vinent es faci una reunió presencial de tot el grup per posar en comú el treball que prèviament hauran fet individualment i arribar a un consens sobre quines són les propostes d’acció.
Aquest procés l’acompanya la Càtedra de Recerca Qualitativa de la Fundació Doctor Robert, que ajudarà en l’anàlisi i triangulació de la informació aportada i retornarà la informació al grup de treball de la Bisbal. Aquest grup validarà l’anàlisi sobre la determinació de necessitats i accions. Posteriorment, es farà el retorn de la informació a l’equip local i als veïns, i es farà la priorització de les propostes d’accions.
El programa Salut als Barris té per objectiu la millora de les condicions de vida de la població amb accions adreçades a la disminució de les desigualtats en l’àmbit de la Salut. A la pràctica, això representarà tenir un disseny específic d’un projecte de Salut al Barri a través d’un treball conjunt entre el Departament de Salut i l’Ajuntament de la Bisbal. Els trets específics del programa són la proximitat en la planificació i en l’acció, la intersectorialitat, l’orientació comunitària i la preferència d’actuació en els grups d’infants, joves, dones, gent gran i immigrants. Salut als Barris és un procés gràcies al qual s’evoluciona cap a un projecte de barri concret, consensuat entre el sistema de salut, l’Ajuntament i l’estructura de salut pública territorial a partir d’una metodologia participativa.