15 juliol de 2008 a les 13:33

L’Ajuntament de la Bisbal presenta el projecte d’urbanització, reforma i ampliació del jardí de Torre Maria (11/07/08)

Jardí Torre Maria

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà va fer ahir l’acte de presentació del projecte d’urbanització, reforma i ampliació del jardí de Torre Maria, una actuació prevista properament, després d’haver acabat la restauració de l’edifici, on s’han traslladat recentment les àrees de Desenvolupament Local, Medi Ambient i l’Oficina de Turisme.

L’acte, que va tenir lloc a Torre Maria i va comptar amb una trentena de persones assistents, va anar a càrrec de l’alcaldessa accidental, Carme Vall, que va donar la benvinguda al públic; Joan Rasós, fill del mestre de cases que va construir l’edifici de Torre Maria l’any 1930, que va explicar els orígens de l’edifici i el seu entorn, i el regidor de Desenvolupament Local i Medi Ambient, Àngel Planas, que va explicar el projecte d’urbanització, reforma i ampliació del jardí de Torre Maria.

Aquest projecte de millora de l’entorn de l’edifici preveu unificar l’antic jardí de Torre Maria i la nova parcel·la que va passar a ser propietat municipal com a resultat d’un procés urbanístic. Així, es convertirà tot plegat en un parc municipal unitari per ser un centre d’activitats diverses, de caire turístic i social.

Les actuacions bàsiques a realitzar en el jardí són:
• La construcció d’una tanca perimetral que defineixi el nou espai del jardí. Aquesta tanca és la continuació de la tanca original de la Torre Maria, que forma part del patrimoni
arquitectònic de la Bisbal d’Empordà.
• Ordenació dels espais interiors del jardí, tant de la part de jardí existent com de la zona
ampliada.
• Permetre l’accés de qualsevol persona a les noves dependències del consistori a la
Torre Maria a través del jardí, alliberant les zones de pas de barreres arquitectòniques.
• Ordenar les instal·lacions i serveis existents i oferir la infraestructura necessària per tal
de permetre el desenvolupament de les activitats que es puguin realitzar al parc i a la
Torre Maria vinculades al Centre d’Interpretació Turística de la Bisbal d’Empordà.
• Facilitar un recorregut turístic a tot el jardí a partir de la instal·lació de plafons
informatius dels recursos turístics de la població.

L’aspiració del projecte és unificar tot el conjunt del jardí i donar una forma coherent a aquest nou espai. Per tant, s’ha volgut quasi bé esborrar el límit entre les dues parcel·les originals i dotar de caràcter el conjunt aprofitant tot l’arbrat existent i les característiques de l’antic jardí i l’edifici.

Principals aspectes a destacar de l’actuació:
• Creació d’un nou espai lliure d’arbrat i mobiliari, de forma circular, que aprofita la força visual del xiprer monumental de l’antic jardí per tal d’oferir un nou lloc de centralitat i amb personalitat per a activitats turístiques a l’aire lliure.
• Creació d’un nou accés per a vianants, per tal de facilitar l’accés al futur Centre d’Interpretació Turística i a l’Oficina de Turisme. Els tancaments de l’espai no dificultaran les visuals del jardí des de l’exterior, perquè el conjunt ofereixi una bella vista des de qualsevol punt des d’on es miri.
• Es mantindrà el caràcter romàntic i pseudobotànic del jardí original. Amb l’ampliació s’ha previst de plantar nou arbrat que reforci aquest caràcter, fent que la vegetació sigui la protagonista del conjunt.
• El mobiliari estarà compost bàsicament per bancs, papereres, enllumenat i plafons informatius per exposar els principals recursos turístics del municipi i dels seus
entorns.