10 novembre de 2020 a les 19:40

L’Ajuntament de la Bisbal presenta un pressupost pel 2021 que referma el seu compromís amb la ciutadania

Avui, dimarts, a les 20 h, se celebra una sessió extraordinària del Ple de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà que aprovarà inicialment el Pressupost general municipal per a l’exercici de l’any 2021, així com el de l’organisme autònom Terracotta Museu. Aquest matí s’han avançat les línies mestres del document en una roda de premsa al mateix consistori. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès; la 1a tinent d’alcalde i regidora d’Hisenda, Carme Vall; i el 2n tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Carles Puig. El document presentat contempla un Pressupost general consolidat de 16.649.699,88 euros i posa de manifest el grau de compromís de les formacions polítiques que configuren l’equip de govern municipal (ERC, CUP i En Comú Guanyem), amb la ciutadania bisbalenca, malgrat la complicada situació sanitària i econòmica derivada de la COVID-19.

Continuant el projecte d’aquesta legislatura, l’alcalde Enric Marquès ha fet incís en la necessitat i la importància de dur a terme canvis en l’estructura de personal del consistori. Enguany el capítol 1 representa un 51 % del Pressupost: «Tenir una bona estructura tècnica és imprescindible per gestionar l’ajuntament i necessitem que sigui potent per trobar el màxim de recursos per a cada àrea, ser eficaços i millorar el servei». 

L’alcalde també ha remarcat la consolidació de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania, així com el paper bàsic que desenvolupa al municipi: «Aquests darrers anys el pressupost destinat a l’àmbit social de la ciutadania bisbalenca s’ha doblat, i s’ha reforçat el treball conjunt amb el Consell Comarcal en aquest àmbit». S’ha passat dels 120.000 euros de fa uns anys a un total de 284.000 euros, només en partides directes relacionades amb acció social directa a la ciutadania, a les que cal afegir les partides d’ensenyament, cultura, joventut i igualtat, esports i promoció de la ciutat i desenvolupament local. 

En definitiva, el capítol 2 del Pressupost, que és el que incideix més directament en les polítiques socials i econòmiques al municipi, ha pujat una mitjana d’entre 1.250.000 i 1.400.000 euros respecte a la legislatura del 2011 al 2015. Enguany serà de 4.755.586,92 euros.

I és que el Pressupost municipal pel 2021 continua apostant per la formació i pels projectes socials que afavoreixin la interrelació entre les diferents comunitats culturals de la ciutat, així com l’acompanyament a les persones per a la seva integració en el món laboral, la promoció de la ciutat, els ajuts al sosteniment de la xarxa comercial municipal, la col·laboració amb els diferents grups i associacions que composen el teixit educatiu, esportiu, cultural, social i comercial de la Bisbal i el treball conjunt, com el pla estratègic amb els municipis veïns.

En termes generals, l’equip de govern aposta per dedicar la major part del capítol 2 del pressupost a l’àmbit social: Promoció de la ciutat i desenvolupament econòmic, ensenyament, cultura i serveis socials. «Hem augmentat el pressupost en base a les línies que vam engegar el març passat per atendre els sectors més vulnerables, alhora que també seguirem apostant per la promoció i el desenvolupament econòmic». Marquès ha aclarit que es refien del compromís de la Generalitat de Catalunya i del Govern d’Espanya pel que fa a les ajudes anunciades i que, si no són suficients, s’intentarà arribar on calgui en funció del romanent de tresoreria municipal.

Pel que fa a les inversions previstes per a l’any vinent, es fa necessari demanar un préstec d’1.263.126,85 euros en base a una despesa d’1.862.488,44 euros (la diferència es dotarà, bàsicament, per subvencions, alineació de patrimoni i fons propis. Aquest import es destinarà a la construcció del nou dipòsit d’aigua potable de Puig Negre, pel qual el consistori ja disposa de dues subvencions (PUOSC i ACA). Segons ha explicat l’alcalde, Enric Marquès, l’esforç d’inversió farà que les obres es puguin iniciar a principis del 2022, i també incorporarien adequacions a la xarxa de distribució d’aigua potable municipal: «És un projecte de futur que urgeix: necessitem una ciutat amb una xarxa de serveis sòlida», ha recalcat l’alcalde. També s’inclou una partida per a expropiacions que ha de permetre a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà «dur a terme l’adquisició de solars o finques que es considerin necessaris per al desenvolupament de projectes de futur municipals». Finalment, en el capítol d’inversions també s’hi suma una partida per a l’adquisició de maquinària per a la neteja i manteniment de vies públiques de la ciutat.

Cal tenir present que, amb el préstec, l’endeutament del consistori ascendirà del 52 % a prop d’un 59 %, un percentatge encara lluny del 110 % permès. El capítol d’inversions també inclou d’altres projectes, com la construcció d’un forn als exteriors del Terracotta Museu, un increment de la partida d’honoraris d’encàrrec de projectes, o una partida d’inversió al parc d’habitatges socials que  «vol servir per solventar la mancança municipal que té la Bisbal en aquest aspecte», ha argumentat Enric Marquès. 

«Tal com hem dit sempre, els governs municipals han de treballar per transformar la societat impulsant polítiques actives a favor de la cohesió social, la promoció de la ciutat, el comerç l’educació, la cultura i la conservació del medi ambient», ha explicat l’alcalde. «És amb aquesta finalitat que l’administració local ha de ser més eficient i més propera a la ciutadania per tal de poder fer una gestió acurada i transparent dels recursos públics», ha afegit.

El segon tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Carles Puig, ha explicat que el pressupost és fruit d’un llarg treball conjunt de l’equip de govern: «Hem fet una meticulosa avaluació de cada partida, treballant per detectar què es pot reduir, què cal mantenir i què cal augmentar». Puig també ha volgut deixar clara la ferma aposta del consistori per la cultura, que a causa dels temps que corren enguany també ha hagut de patir una reducció pressupostària. En aquest sentit, també ha avançat que el pressupost inclourà una partida per potenciar l’estudi patrimonial de la Bisbal d’Empordà, que enguany començarà amb el Drac i l’Àliga del municipi.