18 novembre de 2010 a les 10:28

L’Ajuntament de la Bisbal tanca amb èxit la campanya per foragitar els estornells

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Bisbal, Àngel Planas, ha destacat que ‘els resultats són òptims i satisfactoris ja que s’ha aconseguit plenament l’objectiu de foragitar els estornells, minimitzant així les molèsties causades per la brutícia i els sorolls’. El regidor ha explicat que ‘no es tracta d’una actuació aïllada sinó que s’emmarca dins de la política general de control de plagues que du a terme l’Ajuntament’. Àngel Planas ha afirmat que ‘és especialment sensible aquesta actuació per la zona on s’ha fet, ja que s’actua sobre un àmbit 
en el que s’ha millorat el carrer Agustí Font i se n’han sanejat els plataners per foragitar-ne els coloms, s’ha actuat sobre el passeig Marimon Asprer i properament s’hi farà la segona fase’.
Per poder foragitar els estornells l’empresa ha fet servir dispositius acústics i visuals. El sistema visual és un làser que opera un tècnic que fa el seguiment dels ocells en el moment que un grup d’estornells es posa en alguna de les zones d’actuació. Tot i que aquest sistema només es pot fer servir quan és fosc el gran avantatge és que el làser és silenciós i els vianants gairebé no se n’adonen del seu ús. També s’ha disposat d’un espantaocells acústic portàtil. Es tracta d’un aparell que emet el crit d’angoixa de l’estornell vulgar, és a dir, el so d’alerta que fa un estornell quan una presa l’ha capturat. El grup d’estornells busca on és aquest suposat predador que ha capturat un dels seus, però com que no el troba decideix marxar del lloc per precaució. 
A la visita que va fer l’empresa encarregada del projecte el 13 d’octubre es van detectar grans grups d’estornells que es posaven a diversos edificis, grues i arbrat del voltant del passeig, utilitzant-los com a pre-dormider, per baixar al capvespre als plataners del passeig. El dijous 14 d’octubre, dos tècnics, emprant de forma simultània el làser i l’espantaocells acústic. Els següents dies d’aquella setmana, des del divendres 15 al diumenge 17, la situació va ser similar, amb uns 20.000 exemplars sobrevolant el passeig. 
Després de feta la campanya de control d’estornells a la Bisbal s’ha aconseguit fer desaparèixer completament el dormidor del passeig i de l’antic camp de futbol, eliminant així les molèsties i la brutícia. L’empresa Solucionat considera que els mètodes de foragitament utilitzats (espantaocells acústic portàtil i dispositiu làser) han resultat efectius, així com l’estratègia d’espaiar les actuacions un cop foragitat el gruix principal d’estornells, amb una presència residual d’un centenar d’exemplars.