3 novembre de 2011 a les 11:50

L’Ajuntament fa el seguiment dels accessos a rieres i Protecció Civil manté les prealertes del pla Inuncat i del Procicat per vents

L’Ajuntament de la Bisbal ha tancat els accessos al Daró davant de l’epìsodi de pluges i està fen el seguiment de la riera de Vulpellac a Castell d’Empordà i del Raig al camí de la Guardiola per si calgués tancar-los. Així mateix, la Policia Local informa que la passera de Castell d’Empordà al Daró està tancada ja que va quedar malmesa en l’anterior episodi de pluges. Igualment s’està fent el seguiment en altres punts com la riera del Vilar, a la font de l’Arbre per si cal tancar els accessos. Per facilitar el tancament amb cinta policial, la Policia Local ha informat que ha col·locat unes vares metàl·liques que faciliten el tancament dels accesos en casos de pluja.
D’altra banda, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté la prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) per l’avís de situació meteorològica de risc per pluges del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i manté, també, la prealerta del procediment especial del pla d’actuació del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per situació meteorològica de risc per forts vents.
 
Incidències relacionades amb les pluges
El telèfon d’emergències 112, des de l’inici d’aquest episodi de pluges ha rebut 35 trucades relacionades amb urgències derivades dels ruixats. Per la seva part, els Bombers de la Generalitat, han atès 14 serveis per aigua a tot Catalunya, des de les 05:00, quan ha començat l’episodi de pluges. El còmput global s’ha localitzat en diversos nuclis que us detallem tot seguit:
 
 – 3 a Valls
 – 6 a Igualada
 – 3 a Manresa
 – 1 a Vilanova del Camí (Anoia)
 – 1 a Torrelles de Foix  (al Penedès)
 
La majoria de serveis són inundacions en zones baixes i també afectacions a la via pública, en rotondes, carrers inundats, etc… en cap cas s’han registrat ferits ni afectacions a béns materials. A Igualada un parell de serveis estaven relacionats amb cotxes encallats en tolls d’aigua.
 
Quant a la circulació ferroviària, Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) informa que tenen acumulació d’aigua a la via de la línia R5 degut a les pluges. Aquesta situació produeix retards de fins a 6 minuts a la línia R5 Manresa Baixador-Plaça Espanya. La resta de línies circulen amb normalitat.
 
Recomanacions a la carretera
Tot i que en aquests moments no s’enregistren incidències viàries derivades de les pluges, des de l’SCT es demana als conductors que extremin la precaució en la conducció, atès que l’aigua a les calçades augmenta el risc d’accident de trànsit i més en situacions d’elevada mobilitat. Es recomana seguir aquests consells a l’hora de conduir:
  • respectar els límits establerts i moderar la velocitat
  • mantenir la distància de seguretat entre vehicles
  • frenar amb suavitat i previsió
  • circular amb primera i lentament en cas d’haver de travessar un bassal gran i, un cop passat aquest, comprovar l’eficàcia dels frens
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l’accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques. Extremeu les precaucions i seguiu els consells d’autoprotecció (Consells per a l’autoprotecció en cas d’emergència).