4 juny de 2011 a les 21:15

L’alcalde en funcions de la Bisbal inaugura l’exposició sobre la Gabarra al Terracotta Museu

Xavier Rocas

L’alcalde en funcions de la Bisbal, Lluís Sais, ha inaugurat aquest vespre l’exposició ‘Ceràmica i Arquitectura. Els Coromina, Rafael Masó i la gènesi de la Gabarra’ al Terracotta Museu. Sais ha destacat que és un pas important cap a l’obertura del museu, que ha pronosticat que es farà en un any o un any i mig ‘governi qui governi’. Lluís Sais ha dit que com a Ajuntament s’havia plantejat que calia celebrar el centenari del naixement de la Gabarra i que era un fet que no es podia obviar.

Lluís Sais ha dit de Terracotta Museu que quan s’obri serà el segon més important de Catalunya i ha assegurat que ‘si com a ciutat no tenim clar que cal potenciar els valors que ens identifiquen, malament rai’. Sais ha insistit que com a bisbalencs se li ha de donar el valor que té.

El conservador del Terracotta Museu i organitzador de l’exposició, Xavier Rocas, ha explicat que es tracta d’una exposició temporal que explica el procés previ a la constitució de la Gabarra i també els primers anys de l’empresa i de com els protagonistes s’adonen de les possibilitats de la ceràmica en el món de l’arquitectura i la construcció.

L’exposicio és produïda i organitzada per Terracotta Museu en commemoració del centenari del naixement de la fàbrica La Gabarra (Can Coromina) de la Bisbal d?Empordà i es podrà veure des del 4 de juny fins el 30 de setembre de 2011 en una part de l’espai expositiu del Terracotta Museu de la Ceràmica de la Bisbal.

A l’exposició, a part de peces del fons propi de Terracotta Museu, es podran veure peces i fotografies que provenen d’institucions com la Masia Museu Serra de Cornellà de Llobregat, el Museu Comarcal de la Garrotxa, el Museu d’Art de Girona, el Museu de Ceràmica de Barcelona, el Museu de Ceràmica “La Rajoleta” d´Esplugues de Llobregat i el Museu d’Història de la Ciutat de Girona.

També hi ha aportat diversos objectes i fotografies la Fundació Rafael Masó, la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic. Arxiu Mas, l’Institut d’Estudis del Baix Empordà, l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Demarcació de Girona, l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Arxiu Municipal d’Esplugues de Llobregat, l’Arxiu Municipal de l’Escala, l’Arxiu Municipal de Figueres, l’Arxiu Municipal de Palafrugell, l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de la Bisbal d’Empordà, la Farmàcia Saguer i El Punt – Hermes Comunicacions, SA.

El naixement de la fàbrica La Gabarra s’emmarca dins el moviment de renovació estètica i tècnica de la ceràmica de la Bisbal d?Empordà que es va produir a final del segle XIX i principi del segle XX, i que va estimular l’aparició d’altres manufactures alternatives enfront la terrisseria tradicional, com ara la ceràmica artística i decorativa de tipus modernista i la ceràmica arquitectònica.

Dins d’aquesta renovació de la ceràmica bisbalenca destaca la nissaga dels Coromina i, en particular les figures del professor de dibuix Joan Coromina Pujol i els seus dos fills grans, Joan Baptista i Alfons. Ells dos, juntament amb l’arquitecte Rafael Masó van fundar el març de 1911 La Gabarra, manufactura orientada a la producció de ceràmica envernissada per a revestiments i ornamentació arquitectònica.

El Terracotta Museu de terrissa i ceràmica industrial de la Bisbal pretén ser una proposta d’interpretació de tot un sistema socioeconòmic plenament actual, lligat a l’extracció, transformació, comercialització de la ceràmica, un model social que històricament ha comportat unes pautes socials i culturals específiques. El Museu representa per a la indústria ceràmica de la Bisbal d’Empordà i de les comarques gironines un emblema sectorial de primer ordre que realça els seus valors.

Actualment està immers en la tercera i darrera fase de remodelació i creació d?un nou projecte museogràfic. Terracotta Museu té com a finalitat conservar i difondre el patrimoni científic, tècnic i industrial de la ceràmica bisbalenca, donar a conèixer el procés d’industrialització particular esdevingut dins l’àmbit específic d’actuació, fomentar el coneixement de la ciència i tècnica actuals i vertebrar la museologia científica i tècnica referent a l’aspecte de la industrialització que s’explica.