4 abril de 2019 a les 13:29

L’Àliga de la Bisbal d’Empordà fa 400 anys

|

El 15 d’abril de 1619 va néixer i es va estrenar l’Àliga de la Bisbal d’Empordà. Això vol dir que enguany celebra 400 anys d’història i és una de les bèsties més atigues de Catalunya. Per commemorar-ho, el proper divendres 5 d’abril es farà una conferència: a les 20 h, a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà.

L’acte comptarà amb la presència Guillem Pajares, president dels Amics de l’Àliga; de Xavier Cordomí, director de la Casa dels entremesos de Barcelona; i Jan Grau, expert en cultura popular. A més, es farà la presentació dels actes de l’aniversari d’aquest any, on es revelaran les àligues convidades d’arreu del territori català per la gran celebració que s’està preparant.

L’Àliga de la Bisbal d’Empordà és una peça formada per una estructura de fusta i arpilleria i revestida de petites peces de pell a manera de plomes dentades, daurades. És l’element del bestiari festiu que simbolitza al poder i que amb la seva presència honora als hostes. «És un element protocol·lari i se li dona poder municipal: només pot sortir alguns dies assenyalats», ha explicat el president dels Amics de l’Àliga, Guillem Pajares. Pajares ha volgut destacar que des de l’any passat té el seu propi protocol, com la majoria de les àligues de Catalunya.