7 abril de 2016 a les 13:25

L’Àrea de Desenvolupament Local de l’Ajuntament i la inserció laboral dels aturats. Un balanç del darrer exercici.

 Des de l’Àrea de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de la Bisbal es van desenvolupar diferents projectes d’orientació laboral, formació i ocupació al llarg del passat  2015. Aquests projectes oferien suport, orientació i formació a les persones aturades del municipi.

Durant l’any 2015, 550 persones va ser usuàries dels serveis d’orientació i formació que es van desenvolupar a l’edifici de Torre Maria.

Els usuaris van realitzar un treball individual  a través de tutories, un total de 1671 tutories individuals, on es treballaren l’elaboració de currículum, la carta de presentació i la redefinició de l’objectiu professional. També es va treballar la millora personal i la millora de l’ocupabilitat.

També van participar en les diferents formacions sobre recursos laborals i especialment es van treballar en la recerca de feina a les xarxes socials i la recerca d’empreses sectorials per a la presentació d’autocandidatures, acció que incrementa les possibilitats de trobar feina.

 

Formació en competències bàsiques

Les formacions en competències bàsiques (informàtica, matemàtiques, català, coneixement de l’entorn) per a adults es van continuar impartint, com a segon any consecutiu, cosa que va repercutir en la millora de la formació de base de persones aturades amb baix i molt baix nivell formatiu. Aquesta millora de base els va  permetre participar en altres formacions i/o tallers específics.

 

Curs d’ajudant de cuina

El sector turístic és un motor de l’economia de la comarca, de la qual la capital és un centre de referència (de les 317 empreses del municipi, 250 són de serveis).

La Bisbal d’Empordà disposa d’una vintena de serveis de restauració (restaurants, cafeteries, etc.) i 7 allotjaments turístics amb serveis de restauració (hotels, fondes, apartaments turístics i casa de colònies) que necessiten personal especialitzat per donar servei als seus clients.

De la mateixa manera, els pobles del voltant de la Bisbal d’Empordà i la poca distància que hi ha a la costa també són una oportunitat per la inserció laboral dels alumnes dels cursos.

Les empreses del sector turístic i restauració cada vegada més, demanen perfils qualificats per desenvolupar les tasques d’ajudant de cuina. El complement formatiu a l’experiència acreditada és una sol·licitud cada vegada més indispensable per part dels empresaris hostalers de la zona.

Els curs d’ajudant de cuina es va adreçar a 15 persones aturades de llarga durada amb certa experiència en el sector però sense cap formació específica.

 

Inserció laboral

A més, un total de 200 usuaris van trobar feina a través del servei, dels quals 8 van ser ocupats directament per l’Ajuntament a través de programes subvencionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya.

Actualment, l’Àrea de Desenvolupament Local disposa de dos orientadors laborals, un formador i una tècnica per desenvolupar aquests projectes.

El cost total d’aquests serveis durant l’any 2015 ha suposat una inversió de 158.000 € provinent, principalment, de les subvencions atorgades pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu als programes sol·licitats per l’Ajuntament de la Bisbal.