2 octubre de 2023 a les 14:27

L’equip de govern de la Bisbal fa valoració positiva dels 100 primers dies a l’Ajuntament, “malgrat el desgavell administratiu i econòmic heretat”

L’equip de govern de la Bisbal d’Empordà fa una valoració positiva dels primers 100 dies a l’Ajuntament, així com de la bona entesa de les tres formacions polítiques integrades. Aquest matí la Sala de Juntes de l’Ajuntament de la Bisbal ha acollit una roda de premsa per tal de fer balanç i l’acte ha comptat amb la participació de l’alcalde Òscar Aparicio, la 1a tinent d’alcalde Eva Rovira i el 2n tinent d’alcalde Xavier Dilmé.

«La guia que vam presentar quan vam anunciar el pacte de govern era un compromís ferm i ja comença a donar fruits», ha explicat l’alcalde Òscar Aparicio. «Les tres formacions de l’equip de govern hem integrat les visions diverses per tal de trobar solucions als problemes de la ciutat», ha afegit. Referint-se a aquests primers dies de govern Aparicio ha fet esment de «diverses tasques que denoten un canvi de rumb a la ciutat» i ha explicat que «s’ha posat ordre a les finances municipals derivades de la males costums de l’antic equip de govern: increments d’ingressos que no es consolidaven, despeses que no es podien cobrir a la recta final de l’any, pressupostos municipals que només es preveien per 9 mesos i moltes factures amb objeccions, entre d’altres». «Teníem una administració paralitzada que es movia per inèrcia i hem vingut a transformar i a canviar», ha argumentat.

L’alcalde també ha avançat que  la Bisbal d’Empordà prepara un protocol contra les ocupacions conflictives i destinar els immobles a lloguer social que es presentarà a finals d’octubre. «S’està ultimant un protocol contra les ocupacions conflictives en pisos de grans tenidors i bancs que hi ha a la ciutat amb l’objectiu de poder fer fora els inquilins de manera «més ràpida» i destinar l’immoble recuperat a lloguer social», ha avançat l’alcalde. A més, la iniciativa preveu també la creació d’una oficina que s’encarregarà de coordinar les diferents àrees municipals afectades, alhora que atendrà al ciutadà. «Les ocupacions s’han convertit en un problema evident els darrers anys, especialment pels inconvenients que provoquen als veïns del bloc», ha afegit. De moment ja hi ha tres immobles detectats, tot i que el consistori dona per fet que en sortiran «molts més».

Al seu torn, la 1a tinent d’alcalde, Eva Rovira, ha destacat «la nova manera de fer» del nou equip de govern. «S’està posant en solfa el desequilibri de la situació econòmica i administrativa del consistori», ha explicat. «Hi ha una ‘sobretecnificació’ de les àrees: no tenim prou personal efectiu per poder executar tot els que els tècnics del consistori decideixen», ha justificat argumentant que el capítol 1 del pressupost municipal està «sobrecarregat i hi estem posant remei».

El 2n tinent d’alcalde, Xavier Dilmé, ha explicat com s’ha reorganitzat la Policia Local de la Bisbal pel que fa a la manera de treballar. D’una banda, la Policia Local ha incrementat la seva presència als carrers i la coordinació amb altres cossos de seguretat, com els Mossos d’Esquadra. Ha fet esment al protocol contra les ocupacions i ha explicat que l’Ajuntament s’hi implicarà activament: «És un problema real de convivència i el consistori hi tindrà tolerància zero». En aquesta línia ha explicat que s’està potenciant la lluita contra la venda i el consum de substàncies estupefaents i els furts: «Amb els mateixos efectius, canviant dinàmiques i instruccions, els resultats poden ser millors».

Dilmé també ha fet bona valoració de la nova gestió de la via pública bisbalenca, recordant el Pla de Xoc per a la ciutat amb un pressupost de 416.698,52 euros que s’ha derivat de diverses partides ja existents en el pressupost municipal, té un termini d’execució previst de sis mesos: des d’aquest octubre fins al març de 2024. En aquest sentit ha detallat que «la prioritat del nou equip de govern és la via pública i el seu manteniment ha de fer-se compatible amb el dels equipaments i edificis públics». Així, ha posat en valor com s’ha començat a potenciar la difusió de les actuacions de la brigada, alhora que s’han obert nous canals comunicació amb la ciutadania, destacant la bona rebuda del canal de whatsaap municipal per incidències i peticions a la via pública bisbalenca.

Xavier Dilmé també s’ha mostrat crític amb la «sobredimensió dels gestos fixes de l’Ajuntament» i ha explicat que l’equip de govern no vol apujar impostos i que convindrà fer «equilibris importants per tal d’ajustar la situació econòmica». També ha posat en valor la bona entesa i la gestió consistorial: «tenim govern per estona i la oposició ja pot anar paint els resultats electorals». Referint-se als grups municipals d’ERC i la CUP ha convidat a la reflexió: «Quina proposta constructiva i positiva han fet al llarg d’aquests 100 dies que portem de legislatura?»