8 març de 2019 a les 17:53

Les Troneres faran l’entrega d’obsequis a les colles participants a la rua de Carnestoltes 2019

||||

Aquest dissabte, a les 16h, arrencarà la gran rua de Carnestoltes a la Bisbal d’Empordà: la sortida serà des del carrer 6 d’octubre, a l’alçada del Terracotta Museu, i encarrilarà fins l’avinguda les Voltes i fins el passeig Marimon Asprer. Serà allí on les Troneres, a mode de reconeixement de la primera colla carnavalesca bisbalenca i impulsora de la rua municipal, faran entrega d’obsequis a les colles carnavalesques participants.

I és que aquest esdeveniment és fruit de l’empenta i la iniciativa d’aquesta colla bisbalenca. Fa prop d’una quinzena d’anys la colla carnavalesca les Troneres van impulsar la creació de la rua de Carnestoltes a la Bisbal d’Empordà tal i com l’entenem avui. Anteriorment s’havia celebrat un Carnestoltes al carrer Ample el diumenge al matí, però ja feia anys que s’havia aturat. «Va començar a agafar força el Carnaval de Palamós i de Platja d’Aro: tota la gent d’interior se n’anava cap al litoral», explica Vanesa Martínez, cofundadora de les Troneres.

Va ser l’any 2000 quan una quinzena d’amigues –majoritàriament bisbalenques- es van associar i van fundar les Troneres, una colla carnavalesca que desfilava al Carnestoltes de Palamós. «Teníem ganes que la nostra gent de la Bisbal també ens veiés i vam decidir anar a parlar amb l’Ajuntament i l’entitat Rialles», explica Martínez. Va ser així com van endegar una petita rua que va ser l’embrió de l’actual. «Vam provar tot tipus de recorreguts, ja que no ens permetien desfilar per la carretera general, com a molt tallar-la un moment», explica la membre de les Troneres, Anna Matacàs, recordant que van passar pel carrer del Carme, pel carrer Jaume II o per la zona dels pisos Sant Jordi. «Era una lluita de cada any i va durar-ne uns quants», afegeix.

Als primers anys de la gran rua de Carnestoltes l’Ajuntament no hi estava implicat: «La gestió anava a càrrec de les Troneres: entràvem una instància i ho fèiem», explica la Vanesa Martínez. «Érem una quinzena de persones disfressades i amb una furgoneta amb altaveus i animàvem a la gent de la Bisbal que ens anés seguint», recorda Martínez. La rua va anar creixent gradualment, any rere any fins que el 2006 l’Ajuntament de la Bisbal es va fer càrrec de l’esdeveniment i s’hi van anar sumant les entitats bisbalenques, com els Geganters i els Voltors. «Ja no ho podíem assumir ni controlar nosaltres: havia crescut massa», explica Matacàs.

«El Carnestoltes no és una costum tan arrelada a la Bisbal, a Palamós és molt més tradicional i ho viuen com una autèntica Festa Major: el municipi s’atura», argumenta la Vanesa Martínez. Les Troneres opinen que la rua de Carnestoltes bisbalenca està d’allò més consolidada i que no cal que creixi més, tenint en compte les dimensions municipals. «Ja circulen prop d’una trentena de colles carnavalesques i és la mida exacta: és prou amè», expliquen. Les Troneres estan molt satisfetes del Carnestoltes bisbalenc: «La gent s’ha fet seva la rua de Carnaval, hi col·labora i s’ha entès que cal un cert ordre». Ara bé, «l’essència de les Troneres no és el nivell: és l’humor i passar-ho bé», conclou Anna Matacàs.