18 gener de 2021 a les 13:03

L’esplugabous: l’ocell blanc que arriba a la Bisbal amb la fred hivernal

|

Quan s’acosta la fred dels mesos hivernals, un ocell majestuós, de plomatge blanc i bec groguenc s’hostatja a la Bisbal d’Empordà. Durant el dia, aquestes aus de bona mida (de fins a mig metre d’alçada), pasturen pels conreus dels rodals bisbalencs, fins i tot ocupant les rotondes sense amoïnar-se pel trànsit motoritzat. Quan comença a fer-se fosc, s’agrupen en estols per passar la nit en els punts més alts del nucli urbà, ja siguin grans arbres (com els plàtans del Passeig) o edificis singulars (com el Castell Palau).

No passen desapercebuts. A distància, veure un arbre ple d’esplugabous, és un plaer per a la vista, com si es tractés d’un gran ornament nadalenc. Però, de més a la vora, a sota de l’arbre, l’espectacle ja no és tan agradable: una catifa d’excrements blanquinosos i una fetor repulsiva convida a allunyar-se’n.

Els esplugabous s’alimenten de granotes i petits peixos quan estan en zones humides mentre que en pastures i conreus capturen escarabats, llagostes i altres invertebrats. També menja paràsits, com ara paparres o puces mentre es posa sobre el llom del bestiar (d’aquí en ve el nom), que segueix a la recerca d’aliments, menjant a la vegada insectes que els animals espanten mentre van caminant i pasturant.

L’esplugabous no és cap espècie invasora, ans el contrari: és una espècie protegida i que està en expansió. A l’estiu només es pot veure a les zones humides i voltants, però a l’hivern, procedents d’altres contrades, arriben molts exemplars a la Bisbal. En aquest sentit, té un comportament semblant al dels estornells: pernocten a la ciutat per disposar d’unes condicions de temperatura més confortables que l’exterior.