15 setembre de 2016 a les 13:00

L’exposició “Patrimoni oblidat, memòria literària” a la Bisbal d’Empordà

L’exposició `Patrimoni oblidat memòria literària’, impulsada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), continua aquest mes la seva itinerància per la localitat de la Bisbal d’Empordà, on es podrà visitar al Castell-Palau de la Bisbal fins al 30 de setembre de 2016. 

La inauguració institucional de la mostra es va realitzar aquest passat divendres, mentre que per al dijous 22 de setembre, a les vuit del vespre, hi ha prevista una conferència de l’escriptor i editor Xavier Cortadellas, qui parlarà sobre els escriptors bisbalencs en el marc de l’exposició.

La mostra relaciona elements del patrimoni material tangible que es troben abandonats, en estat ruïnós o desapareguts amb textos literaris que n’han fet referència al llarg dels anys, vinculant territori i literatura. L’objectiu de l’exposició, i de totes les activitats que s’hi generen al voltant, és situar la literatura com a matèria de coneixement, de recerca i de divulgació en el dia a dia dels centres d’estudis, en aquest cas parlant del ‘patrimoni oblidat’, alhora que es remarca  la importància d’aquesta literatura en la configuració de la cultura, del país o països, estimulant, també, la creació de noves obres literàries.

La mostra està dividida en cinc àmbits temàtics: ‘En lluita i diàleg amb el paisatge’, ‘El pes de la història’, ‘El clam silenciós de les pedres’, ‘La memòria de la vida social’ i ‘Les ruïnes com a símbol de la terra’. En total s’hi recullen 60 elements de patrimoni ‘oblidat’ d’arreu dels Països Catalans com ara de Barcelona, Xàtiva, Andorra, Vic, Ciutadella, Saidí, Girona, l’Alguer, Centelles, Benissanet…, i els seus corresponents textos, de 56 autors, siguin clàssics, actuals o d’àmbit més local, com ara Eugeni d’Ors, Artur Bladé i Desumvila, Pere Gimferrer, Maria-Mercè Marçal… Tota la informació és fruit d’aportacions realitzades per membres de centres d’estudis i altres investigadors de la literatura. Les imatges procedeixen d’uns 50 arxius públics i particulars.

L’exposició, que ha estat comissariada per Josep Santesmases, Pineda Vaquer, Narcís Figueras, Montse Caralt i Mireia Munmany, forma part d’un projecte més ampli que, sota el mateix nom, han impulsat l’IRMU i la CCEPC, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i altres institucions i entitats. Aquest projecte preveu editar properament el catàleg de l’exposició i crear una pàgina web on es podrà trobar tota la informació sobre molts més elements patrimonials ‘oblidats’ i els textos que en fan referència, recollits al llarg de dos anys de recerca.

 

 

EXPOSICIÓ ‘PATRIMONI OBLIDAT, LITERATURA’

POBLACIÓ: La Bisbal d’Empordà

LLOC: Castell-Palau de la Bisbal

DIES D’OBERTURA i HORARIS: del 9 al 15 de setembre, de dimarts a divendres de 9 a 20.30 h i dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20.30 h; del 16 al 30 de setembre, de dimarts a dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20.30 h i diumenge de 10 a 14 h