11 juny de 2011 a les 14:27

Lluís Sais és proclamat alcalde de la Bisbal i ERC governarà amb minoria

L'alcalde de la Bisbal d'Empordà

Lluís Sais i Puigdemont ha estat proclamat aquest dissabte alcalde de la Bisbal d’Empordà i Esquerra Republicana de Catalunya governarà en minoria amb els sis regidors que va obtenir a les eleccions del 22 de maig. Juntament amb Lluís Sais, el govern el formaran Carme Vall i Clara, Àngel Planas i Sabater, Gemma Pascual i Fabrellas, Victoriano Muriana i Pedrosa i Josep Gou i Saló. Pel grup del Partit dels Socialistes de Catalunya han pres posessió com a regidors Òscar Aparicio i Pedrosa, Marta Carol Geronès, Eva Bassó i Puig, Albert Pacheco i Planas, Carles Sanjosé i Bosch i Jordi Gasull i Pujol. Per part de Convergència i Unió, Núria Anglada i Casamajor, Xavier Font i Galí i Xavier Dilmé i Vert. Per part d’Iniciativa Verds – Esquerra Unida i Alternativa, Pere Teixidor i Hernández i per part del Partit Popular, Andrés Cano Bonillo.

Lluís Sais i Puigdemont ha estat proclamat aquest dissabte alcalde de la Bisbal d’Empordà i Esquerra Republicana de Catalunya governarà en minoria amb els sis regidors que va obtenir a les eleccions del 22 de maig. Juntament amb Lluís Sais, el govern el formaran Carme Vall i Clara, Àngel Planas i Sabater, Gemma Pascual i Fabrellas, Victoriano Muriana i Pedrosa i Josep Gou i Saló. Pel grup del Partit dels Socialistes de Catalunya han pres possessió com a regidors Òscar Aparicio i Pedrosa, Marta Carol Geronès, Eva Bassó i Puig, Albert Pacheco i Planas, Carles Sanjosé i Bosch i Jordi Gasull i Pujol. Per part de Convergència i Unió, Núria Anglada i Casamajor, Xavier Font i Galí i Xavier Dilmé i Vert. Per part d’Iniciativa Verds – Esquerra Unida i Alternativa, Pere Teixidor i Hernández i per part del Partit Popular, Andrés Cano Bonillo.

L’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, ha felicitat els regidors electes i ha donat la benvinguda als nous regidors. Ha volgut manifestar el seu agraïment als bisbalencs que van votar ERC i ha agraït ‘molt sincerament el suport rebut aquests dies’. ‘Encetem el govern amb minoria però no tanquem cap porta. Haurem de parlar amb tots els grups. Segurament serà la legislatura més complicada que hauran d’afrontar els ajuntaments a causa de la situació de finançament precari dels ajuntaments’.

Lluís Sais ha dit que tenia dos reptes per la propera legislatura: que la participació ciutadana en les grans decisions sigui ben present i tenir una ciutat cohesionada. L’alcalde de la Bisbal també ha aprofitat el seu discurs per anunciar que és la darrera vegada que es presenta, ja que quan hagi completat aquesta legislatura haurà estat vint anys en la política activa, primer com a regidor a l’oposició i després com a alcalde . Sais ha agraït molt especialment el suport de la família i de la gent d’ERC de la Bisbal i ha dit que ‘em tocarà fer un pas enrere i en la gent d’ERC trobarem el relleu’.

Lluís Sais ha afegit que aquesta legislatura segurament ‘s’hauran acabat les grans inversions i caldrà centrar-se en els serveis a les persones i en les polítiques de promoció de polítiques actives’. Tot i això, Sais ha assegurat que cal acabar les inversions en curs i ha citat explícitament la Biblioteca Central Comarcal, el Terracotta Museu i ‘vetllar per què la Generalitat construeixi el Casal Cívic i l’estació d’autobusos, que ja estan planificades i que només falta executar, tot i que no figuren al pressupost de la Generalitat per al 2011. ‘Això no vol dir que l’Ajuntament no faci res, farem, amb seny i responsabilitat’, ha afirmat i ha afegit que els recursos vindran de la bona gestió. Igualment ha assenyalat que no es pot prescindir del Geriàtric, de la Seguretat Ciutadana i dels Serveis a les persones.

Tot seguit l’alcalde s’ha referit a la situació viscuda fa quatre anys, quan es venia de dotze anys de govern del PSC i la ciutadania ‘va dir que els que havien governat aquest temps passaven a tenir cinc regidors i la resta eren vuit’ referint-se al mandat de canvi que van donar les urnes el 2007. ‘Aquest cop és diferent’ ha dit Sais, que ha assegurat que tenien com a opció prioritària revalidar el pacte de govern ja que entenien que aquest era el mandant de les urnes. Però Sais també ha dit que van entendre que no es podia negociar una oferta feta pública –referint-se a la petició de compartir l’alcaldia que va fer CiU- i ‘lamentem aquesta actitud de fer pública la condició de compartir l’alcaldia. Nosaltres en podíem haver parlat sense publicitar-ho’, responent així la intervenció que ha fet la representant de CiU, Núria Anglada en el seu parlament.

Anglada ha manifestat que és obligació d’ERC buscar complicitats i ha afirmat que ‘ERC no ha estat capaç d’arribar a cap acord ni amb el PSC ni amb CiU’ i ha parlat del pacte de govern mantingut la darrera legislatura amb ERC com a pacte ‘caducat’ i que ‘cal renovar’. Anglada ha considerat ‘patètic que ERC vulgui donar lliçons’ i ha afegit que no comparteixen ‘el missatge que CiU es vendria per l’alcaldia. Quantes boques hauran de callar?’, s’ha preguntat.

Anglada ha denunciat disfuncions en algunes àrees i ha assegurat que ERC n’està al corrent, ha afirmat que ERC no ha sabut liderar i que Sais comença el seu segon mandat amb un fracàs pel fet que no ha aconseguit formar un govern fort. Anglada ha agraït al PSC el seu tarannà i ha assegurat que ‘potser ens ha faltat temps’ per aconseguir un acord i ha advertit que el vot de CiU ‘serà molt car d’aconseguir’.

El regidor del PSC Òscar Aparicio ha felicitat els nous regidors i a l’alcalde. Aparicio ha dit que l’empat a regidors amb ERC els dóna una gran responsabilitat per un govern fort a la Bisbal si es troba un projecte de mínims comú i ha lamentat que ERC ‘tanqués portes amb el nostre grup. Amb CiU, tot i la bona sintonia, lamentem que per circumstàncies de darrera hora no haguem pogut pactar’, ha dit.

Aparicio ha afirmat que ‘caldrà un esforç de diàleg de l’equip de govern’ i ha demanat que aquest diàleg es produeixi. Ha anunciat una oposició constructiva i que estan disposat a ‘ajudar a qui ens ho demani i a buscar complicitats’.

La regidora portaveu d’ERC, Carme Vall, ha assegurat que el seu grup espera una tasca per part de l’oposició ‘responsable i constructiva’ i ha assegurat que ERC afronta el mandat amb ‘entusiasme i responsabilitat’.

El regidor d’ICV-EUiA, Pere Teixidor, ha explicat que aposta per la participació ciutadana i la transparència i que es mostrarà ferm en mantenir els serveis a les persones. Ha anunciat el seu suport en els punts de coincidència amb el govern municipal i una ‘ferma oposició’ en els que ‘no compartim’.

El regidor del PP, Andrés Cano ha felicitat l’alcalde i ha anunciat una oposició constructiva, un treball transparent i honradesa.

El ple de constitució de l’Ajuntament s’ha iniciat amb la constitució de la mesa d’edat que han format Carme Vall i Clara i Jordi Gasull i Pujol, juntament amb el secretari de la corporació, Pere Serrano. Posteriorment s’han cridat els regidors un per un, i han anat ocupant els seus escons.

Una vegada comprovades les credencials, els regidors han formulat la promesa o jurament dels càrrecs. La pregunta que s’ha formulat als electes és ‘Jureu o prometeu per la vostra consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec de regidor de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, amb lleialtat al rei, i respectar i fer respectar la Constitució i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya?’ L’alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, ha promès el càrrec ‘per imperatiu legal’. La mateixa fórmula han fet servir els regidors d’ERC, alguns dels quals hi han afegit ‘sense renunciar al dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya’. Els regidors del PSC han promès tots el càrrec. Els dos regidors d’Unió han jurat el càrrec i el regidor de Convergència l’ha promès. El regidor d’ICV-EUiA ha promès el càrrec i el del PP, l’ha jurat.

Posteriorment la presidenta de la mesa d’edat ha preguntat quines candidatures es presentaven per l’alcaldia i cada grup ha confirmat que es presentava el seu cap de llista, cinc candidatures en total. Una treballadora de l’Ajuntament de la Bisbal ha acostat l’urna als regidors, que han dipositat el seu vot per a l’elecció de l’alcalde.

L’escrutini ha donat com a resultat un vot per a Andrés Cano, un per a Pere Teixidor, tres per a Núria Anglada, sis per a Òscar Aparicio i sis per a Lluís Sais. Com que la llista més votada era la d’ERC ha estat proclamat alcalde Lluís Sais i Puigdemont, que haurà de governar amb minoria. Tot seguit, la presidenta de la mesa d’edat, Carme Vall, ha lliurat la vara d’alcalde a Lluís Sais. L’alcalde ha promès el càrrec per imperatiu legal. Arribat aquest punt, l’alcalde ha ocupat la presidència i ha fet un breu parlament abans de donar la paraula als representants dels grups municipals i ha fet el discurs com a nou alcalde, tancant l’acte.

La sala de plens de l’Ajuntament de la Bisbal ha quedat petita aquest dissabte. A part del públic assistent a la sessió de constitució, també hi ha hagut la presència d’un grup de persones que formaven part dels ciutadans indignats que havien acampat a la plaça de l’Ajuntament de la Bisbal i que han fet un acte de protesta sense interferir la sessió, posant-se cinta adhesiva a la boca. A la sala també hi havia diversos mitjans de comunicació seguint l’acte: TV3, Televisió Costa Brava, labisbal.tv, Totbisbal, Bisbalactual, Diari de Girona i El Punt.