10 gener de 2020 a les 17:21

Llum verda per a la reordenació de l’illa interior entre els carrers Call i Santa Maria del Puig

||

El mes de desembre de 2019 l’Ajuntament va arribar a un acord per a l’expropiació d’un immoble del carrer Call, 4. La finca consta d’un local en planta baixa, dos pisos que ara estan habitats en règim de lloguer i un sota coberta que es podrà convertir en un habitatge més. L’operació ha costat 195.568 euros, una mica més del valor cadastral. Les converses amb la propietat es van iniciar al mes de juliol, amb un objectiu clar: arribar a un acord per a la expropiació que estalviés temps i cost econòmic al municipi i, al mateix temps, poder incloure l’operació en el marc del pla de barris, el que ha suposat per a l’ajuntament que la Generalitat aboni el 50% de la inversió. Finalment, l’acord es va tancar a mitjans del mes de desembre, el que va possibilitar l’aprovació de l’operació pel Ple Municipal del dia 19 de desembre i el tancament de l’operació el mateix dia 20.

Aquest mateix desembre passat es va tancar, també, la compra d’una petita part de darrera de la finca de Santa Maria del Puig, 25. La finca, adjacent a aquesta illa, havia quedat al descobert durant l’enderroc que es va fer uns anys enrere. L’adquisició d’aquest espai, que ja és municipal, ha tingut un cost de 13.121 euros.

Així, amb aquesta operació, es consolida un sol espai municipal configurat en una illa interior entre els carrers Sant Jaume i Santa Maria del Puig, que, un cop efectuades les obres d’enderroc d’una part important de l’edifici del número 4 del carrer Call, tornaran a posar de relleu l’antic carreró que unia el carrer Sant Jaume amb el carrer Santa Maria del Puig. Cal tenir present que aquest carreró roman tancat des dels anys 30.

El projecte, a mitjà termini, preveu «cercar inversions per a prospeccions arqueològiques», ha explicat l’alcalde Enric Marquès, en ser una zona amb l’expectativa que hi apareguin restes medievals d’interès. Si hi ha troballes, l’aposta serà deixar-les al descobert, vinculades a un futur centre d’interpretació de tot el barri vell, als baixos de l’immoble. Si després de l’excavació, conclouen que no hi ha vestigis importants, en canvi, es reconvertiria l’espai en una nova placeta, que també serviria d’accés a l’espai museïtzat. Pel que fa als dos pisos, tot i que perdran superfície un cop es faci l’enderroc, es destinaran a la borsa municipal de lloguer social.