9 novembre de 2020 a les 17:57

Llum verda per a l’eixamplament de la carretera que va a la nova estació d’autobusos i l’adequació de les parades municipals

Les obres de la nova estació d’autobusos segueixen el seu curs i, si bé la previsió era que finalitzessin el desembre vinent, a instàncies de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, s’han incorporat més actuacions al projecte que faran demorar els treballs. D’una banda, el consistori va sol·licitar que el projecte inclogués un eixamplament de la carretera GI-664, al tram que va de la rotonda fins a la nova estació: la conseqüent circulació d’autobusos requeria aquesta actuació. De l’altra, l’Ajuntament de la Bisbal va demanar que el projecte inclogués les corresponents actuacions d’obra civil a les altres dues parades del municipi: les de l’avinguda Josep Irla (a l’alçada de la plaça Cuevas Bajas i de la plaça Pere Lloveras) i les de l’avinguda Josep Tarradellas (a l’alçada del número 12 i número 3). 

Ha estat avui quan el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha donat llum verda a les demandes del consistori bisbalenc. La inclusió d’aquestes actuacions al projecte fan que la previsió de finalització dels treballs s’allargui fins al febrer del 2021, alhora que n’engreixa el pressupost. Si bé inicialment el projecte comptava amb una inversió d’1.000.000 d’euros a càrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, les aprovades peticions del consistori bisbalenc fan que el pressupost s’incrementi un 20 %, arribant a la quantitat de prop d’un total de 1.200.000 euros. A partir d’aquí només quedarà pendent la col·locació de les marquesines, que formaran part d’un concurs públic d’adquisició de subministraments que la Generalitat de Catalunya obrirà durant el primer semestre de l’any vinent i es preveu que s’enllesteixi durant el darrer trimestre.

Va ser al juny passat quan van iniciar-se els treballs previs de l’obra d’una nova estació d’autobusos a la Bisbal d’Empordà, que compta amb una inversió d’1.000.000 d’euros a càrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. La instal·lació se situarà a la carretera GI-664, a l’alçada del carrer del Doctor Robert, a prop del CAP Doctora Casaponsa de la Bisbal d’Empordà. L’objectiu de l’actuació és dotar la Bisbal d’Empordà d’unes instal·lacions adients per a la parada i l’estacionament del transport públic col·lectiu per carretera, així com facilitar espais i serveis que garanteixin la comoditat i el confort dels viatgers en les esperes. 

La nova instal·lació, construïda a l’inici de la carretera de Cruïlles, abastarà uns 3.000 m2, corresponents a l’espai de l’estació i als accessos, que es configuren amb l’obertura de dos nous carrers octogonals a la carretera de Cruïlles. La infraestructura constarà d’una gran marquesina que acollirà una petita edificació amb serveis i quatre andanes. A la part exterior, s’habilitarà una zona d’aparcament de turismes.

La ubicació de l’estació d’autobusos en aquest indret ve condicionada per la bona connexió a la xarxa supramunicipal. L’accés i sortida d’autobusos cap a la carretera GI-664 en direcció a Cruïlles que connecta amb la C-66 afavoreix la connectivitat i evita l’entrada dels busos a la zona urbana i les consegüents congestions de trànsit. Aquesta actuació s’emmarca en un conveni de col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, que va cedir els terrenys on s’ubicarà la nova estació, s’encarregarà del seu manteniment, mentre el Departament de Territori i Sostenibilitat executa i finança les obres i serà el titular de la infraestructura.

Actualment, els serveis d’autobús que tenen parada a la Bisbal d’Empordà són: Girona-Palafrugell-Palamós, la Bisbal – Figueres; Begur –  la Bisbal – Girona  i la Bisbal- Monells –Girona. Aquestes línies generen en total més de 40 busos i unes 400 persones usuàries diàriament.