15 gener de 2021 a les 11:42

Llum verda per tal que el Drac i l’Àliga de la Bisbal esdevinguin Béns Culturals d’Interès Nacional

|

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha iniciat el procediment per declarar Béns Cultural d’Interès Nacional (BCIN) l’Àguila i el Drac de la Bisbal d’Empordà. Quan finalitzi el procés, dut a terme conjuntament per l’Ajuntament de la Bisbal amb la col·laboració de l’Associació Cultural Amics de l’Àliga de la BisbalEls Dracs i la Parròquia de Santa Maria, aquestes figures de patrimoni bisbalenc esdevindran les primeres d’aquesta tipologia que gaudiran d’aquesta qualificació i protecció.

És voluntat de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i de les mateixes entitats locals implicades treballar colze a colze amb la Generalitat de Catalunya per tal d’arribar a consensos i trobar interessos en comú a l’hora de definir el paper del Drac i l’Àliga en el present i futur de la ciutat. «Que el Drac i l’Àliga esdevinguin Bé Cultural d’Interès Nacional serveix per posar fil a l’agulla en el  procés per dignificar les figures i a fer rellevant la seva importància per la població i pel país», ha explicat el regidor de Cultura, Carles Puig. «És per accions com aquesta que el Pressupost general municipal per a l’exercici del 2021 inclou una partida específica per potenciar l’estudi patrimonial de la Bisbal», ha afegit Puig. 

La tramitació per tal que les figures siguin declarats BCIN van arrencar el desembre passat amb els treballs de digitalització del Drac i l’Àliga. De la mà de l’empresa Creactiu, un escàner va prendre les dades de les figures per a convertir-les en un model 3D. Per a fer-ho, es va dividir l’objecte en molts punts petits, es van guardar dades de la seva ubicació i es va processar informàticament. Seguidament, un software de digitalització 3D va unir tot aquest núvol de punts, mostrant com anava quedant el model que en garantirà la seva pervivència.

Va ser el passat dimarts 22 de desembre, a l’últim Ple de l’Ajuntament de la Bisbal quan el consistori va aprovar per unanimitat un seguit de resolucions envers les figures originals del Drac i l’Àliga de la Bisbal. Primerament es va manifestar la voluntat unànime de fer una recerca documental i històrica exhaustiva per tal d’obtenir la màxima informació sobre el passat i origen d’aquestes figures, executar un procés de restauració i conservació en mans de personal i institucions qualificades. Alhora, també, conservar-los en una ubicació propícia per al seu manteniment i exposició adequada al públic. També es va aprovar que l’establiment d’un reglament que expressi l’ús que es pot fer d’aquestes figures, així com treballar per tal que la ciutadania conegui les figures i la seva importància dins la història i tradició de la Bisbal d’Empordà.