20 desembre de 2012 a les 14:15

L’Oficina de Català participa a la Fira Dolça i els alumnes dels cursos fan cagar el tió a les aules

L’Oficina de Català de la Bisbal es va traslladar diumenge 16 de desembre a la tradicional Fira Dolça per muntar una parada que il·lustrava perfectament les activitats que realitza.

Els visitants van poder tastar postres d’Alemanya, Marroc, Colòmbia, Hondures, Anglaterra, Brasil, de diferents punts de l’Estat espanyol i de Catalunya. Eren les aportacions d’estudiants, professors i voluntaris i aprenents del Voluntariat per la Llengua. A més, dues alumnes d’elemental 1 van fer un taller de pastisseria marroquina. Si us agrada experimentar als fogons, a aquest enllaç hi trobareu algunes receptes.

La parada de l’Oficina, però, també va servir perquè els bisbalencs escrivissin la seva paraula preferida del català. El recull final és interessantíssim i heterogeni: llaminer, calfred, bombolla, filiprim, andròmina, estrella, norma, galifardeu, pilota, drac, cotó fluix, xiuxiueig, rovelló, piula, desig, llengua, català, paraula, escanyapobres, ase, feliç, somriure, goig, blau, maduixa, salsitxa, xicota, cancell, meravella, torró, caramel, fressa, mar, pilota, pessebre, pastís, tió, solidaritat, estimar, futbol, picarol, espoli, esparracar, singlada, desig, optimisme, xocolata, papibou, independència, escalipatxo, mundial, estrijolar-se, optimot, gaudir, rauxa, quiquiriquic, siglantana, engabanyar, paperina, escarquillar-se, masmàrria, clatellot, esbarregada, papallona, gat, et faré anar a rega!, gínjol, mimosa, gos, gallerincs, gallerancs, estamenyat, casa, tomata, rautar, gratar, llostrejar, felicitat, esblaix, nyigui-nyogui, fira, escurça, joguina, carquinyoli, suc, el conillet, coloraines, clavia, sitrell, samarreta (imperi), espardenya, xivella (clivella), màstecs, cosconies, salsafins, múrgola, arbre, floc de neu, xíndria, xibeca, esterrejar, flassada, sardana, maduixa, mare, trinxat, escal•lònia, putxinel•li, esborrany, capsigrany.

Les persones que van donar forma a aquest particular diccionari van entrar al sorteig de dues entrades per a la projecció de la pel·lícula Les aventures de Tadeu Jones, que es va fer el mateix diumenge al Teatre Mundial.

Els 140 euros que es van recollir amb la venda de pastissos han estat destinats a La Marató de TV3, que aquest 2012 es dedica a la investigació contra el càncer. Podeu veure imatges d’aquest acte al nostre facebook.

Una altra activitat que s’ha portat a terme aquests dies previs al Nadal ha estat fer cagar el tió a les aules. L’alumnat dels diversos grups dels cursos de català per a adults de la Bisbal han acabat les classes d’aquest trimestre fent cagar el tió. Després d’escoltar una breu explicació de les professores sobre les tradicions nadalenques catalanes i d’assajar conjuntament la cançó del tió, els alumnes, amb bolis i llapis a la mà, van picar el tió tot cantant la cançó apresa. El tió, tal com ha de ser, els va premiar amb bombons, caramels i xocolata.