12 maig de 2023 a les 15:10

L’Oficina de Turisme de la Bisbal, guardonada amb un accèssit a la Innovació 2023 pel projecte Trencadís i Trepara’t 2022

|

La Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Turisme, va atorgar ahir, dijous 11 de maig, l’accèssit del Premi a la Innovació 2023 a l’Oficina de Turisme de la Bisbal d’Empordà pel projecte Trencadís i Trepara’t 2022. La proposta, duta a terme l’any passat per l’Oficina de Turisme, va servir per crear una obra col·lectiva de ceràmica -col·locada a les jardineres de l’Aigüeta i als jardins de Torre Maria-  involucrant turistes i fent-los partícips i coneixedors de la tècnica del trencadís i de la trepa, dues tècniques molt típiques en ceràmica, que alhora van servir per posar en valor un dels principals actius del municipi: la Ceràmica de la Bisbal. 

El projecte Trencadís i Trepara’t 2022
Atesa la tradició ceràmica de la Bisbal d’Empordà i la seva importància internacional, cada any, l’Àrea de Promoció i Desenvolupament Local de l’Ajuntament de la Bisbal va posar en marxa activitats vinculades a aquesta disciplina per a la promoció de la marca Ceràmica de la Bisbal. Amb aquesta finalitat, l’estiu passat es va crear una activitat adreçada a tots els públics i edats per tal d’implicar a turistes que visitessin els dos punts d’informació turística oberts al públic: Torre Maria i el Castell Palau.

El projecte del Trencadís, es va portar a terme a l’oficina de turisme de Torre Maria. L’objectiu dels visitants era poder participar en aquesta obra col·lectiva creant un mosaic – sobre una gerra de ceràmica – amb peces de ceràmica de diferents colors. Al final de l’estiu la gerra va quedar coberta de les diferents peces donant una diversitat cromàtica molt interessant, la qual està exposada als jardins de Torre Maria. Per altra banda, en el punt d’informació turístic -ubicat al Castell-Palau de la Bisbal- es va impulsar la col·laboració dels visitants en una obra ceramista col·lectiva mitjançant la tècnica de la trepa. Es tracta d’un mètode de decoració de ceràmica en què, a partir d’una plantilla, els visitants que hi participaven tenien l’oportunitat de decorar rajoles de 10×10 cm o bé 15×15 cm amb diferents motius florals. La versatilitat i senzillesa de la trepa van fer possible la realització d’aquesta activitat. Les diferents rajoles creades pels visitants estan col·locades a les jardineres del carrer de l’Aigüeta.

L’objectiu del projecte Trencadís i Trepara’t 2022 era el de crear una nova experiència turística als visitants a la ciutat i fer-los partícips de la tradició ceramista i en la millora de l’estètica de la via pública del municipi incorporant elements ceràmics. A més, cada vegada que un visitant amb la seva família participava en el projecte, se’ls proposava crear un display de fons d’un fotoreclam on poguessin fer-se una foto amb la seva peça. Aquesta acció va contribuir, d’una banda, a que els visitants s’emportessin el record del moment i, de l’altra, la seva difusió a les xarxes socials de Visit la Bisbal, per tal de donar un major coneixement de la Bisbal d’Empordà i de la seva activitat.