20 desembre de 2011 a les 12:44

Maite Mer guanya el XXI premi Joan Xirgo del Consorci de les Gavarres

La soprano Maite Mer ha guanyat el XXI premi Joan Xirgo, amb el treball “Cants i tradicions musicals de les Gavarres. Recopilació i estudi del patrimoni musical”. El XV Premi Cirera d’Arboç enguany ha estat pels Sr. Joan Botey Serra, per la seva implicació en la gestió, la preservació i la descoberta de les Gavarres. El II Premi Assumpta Fabré Dachs ha esta per a l’“Estudi de l’alimentació de l’òliba (Tyto alba) a partir de l’anàlisi d’egagròpiles” presentat per Mar Domingo Dalmau de l’IES Jaume Vicens Vives.

El premi Joan Xirgo es va instituir per recompensar un projecte de recerca inèdit sobre qualsevol temàtica que contribueixi al coneixement i estudi dels valors del massís de les Gavarres. El Premi consisteix en una dotació en metàl·lic de 6.000 € i la publicació del treball dins de la col·lecció de la Biblioteca Lluís Esteva que edita el Consorci de les Gavarres. Enguany, cal ressaltar l’alta participació que ha tingut aquest premi, en total s’han presentat 13 propostes equiparant al màxim de propostes presentades en una edició anterior.

Quant al XV Premi Cirera d’Arboç, s’ha concedit per una trajectòria vital conjuminant la recerca i l’aplicació en el territori; i per la seva preocupació en dinamitzar i difondre el massís. La finalitat del Premi Cirera d’Arboç és, doncs, valorar les accions directes i palpables, dutes a terme en l’àmbit de les Gavarres i recompensar les persones físiques o jurídiques o bé els col·lectius que han contribuït amb la seva activitat a la conservació, la millora o la descoberta dels valors del massís.

També s’ha lliurat el II Premi Assumpta Fabré Dachs, que valora els treballs de recerca elaborats amb relació al massís de les Gavarres per alumnes de batxillerat o de cicles formatius de grau superior com a part del currículum educatiu. L’objectiu és premiar la curiositat i l’estima per l’entorn de les Gavarres, així com la constància i l’esforç en la realització d’un treball entre els més joves. El Premi és un beca de 1.000 € per realitzar un mes de pràctiques al Consorci, dues col·leccions de la Biblioteca Lluís Esteva (una per l’alumne i l’altre pel centre) i una activitat pedagògica gratuïta a la finca de can Vilallonga (pel centre).

El lliurament dels Premis les Gavarres es va fer el dissabte 17 de desembre al Centre Cívic Vicenç Bou de Platja d’Aro. Aquest és l’onzè any que el Consorci de les Gavarres organitza aquests premis els quals compten amb el suport de la Delegació Territorial del Govern a Girona, Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, de la Diputació de Girona i dels Consells Comarcals del Baix Empordà i del Gironès.

L’acte es va iniciar amb la presentació del vuitè número de la Col·lecció Biblioteca Lluís Esteva titulat: “Gestió silvopastoral dels boscos mediterranis: el cas del massís de les Gavarres”, d’Albert Besalú, Josep López i Núria Simon; guanyadors del XVIII Premi Joan Xirgo. La presentació ha anat a càrrec del doctor Jordi Bartolomé Filella, professor titular del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’acte dels Premis Les Gavarres 2011 es va cloure amb les paraules del nou president del Consorci de les Gavarres, el senyor Josep Perich i del vicepresident de la Diputació de Girona, el senyor Miquel Calm.