1 febrer de 2024 a les 8:52

Membres vinculats a l’Associació d’Artesania de la Xina visiten la Bisbal com a exemple de World Craft City

La setmana passada, el dijous 25 de gener, un total de tretze membres vinculats a l’Associació d’Artesania de la Xina va visitar la Bisbal d’Empordà interessant-se per a la gestió de l’artesania del municipi, com exemple de World Craft City. La visita va desenvolupar-se de manera molt satisfactòria, amb una voluntat d’establir futurs vincles i col·laboracions entre l’Ajuntament de la Bisbal i l’Associació d’artesania de la Xina.
La comitiva xinesa, acompanyats per una tècnica de Promoció i Desenvolupament Local (Anna Sàbat), la secretària del World Craft Council Europe (Laura Miguel) i el responsable d’internacionalització i cultura del Consorci de Comerç, Moda i Artesania de la Generalitat de Catalunya (David Places), va viure durant un dia l’ecosistema al voltant de la ceràmica de la Bisbal d’Empordà. El motiu de la visita era aprendre com es gestiona una Craft City Europea i quines mesures es prenen per ajudar el sector artesà des del govern local.
La jornada va començar amb un petit recorregut i visita a quatre de les botigues taller existents a la Bisbal (Annik Galimont, Sampere, La Vacamorta i Limón). Els propietaris/àries d’aquests establiments van exposar els seus projectes i les diferents tècniques que apliquen per elaborar els seus productes. La ruta, un primer contacte amb el sector més innovador de la ceràmica bisbalenca, va servir per oferir una àmplia visió de la ceràmica que es fa a la ciutat.
Seguidament, es va organitzar un dinar al restaurant La Cantonada, on van poder comprovar que la cuina de mercat es pot servir amb Ceràmica de la Bisbal. La propietària del restaurant va poder explicar les diferents tècniques que s’apliquen a cada plat que es fa servir i fer notòria la influència de cada peça de la vaixella al seu corresponent plat elaborat del restaurant.
A primera hora de la tarda el grup va viure de primera mà ser ceramista decorant el seu propi plat de la mà d’un dels artesans amb més experiència del municipi (Rulduà Ceràmica). També van poder veure una demostració de com es poden fer diferents peces al torn i com funciona un taller tradicional.
I, finalment, la visita va cloure amb un recorregut guiat pel Terracotta Museu. En aquest equipament la comitiva va poder conèixer el passat, present i futur de la ceràmica bisbalenca, alhora que visitaven una antiga fàbrica de ceràmica.
La Bisbal d’Empordà és la primera World Craft City (ciutat artesana) de l’Europa continental, i la cinquena ciutat europea (les quatre restants estan ubicades en illes d’Escòcia, Anglaterra, Irlanda i Dinamarca) d’un total d’una cinquantena a tot el món. Així ho va determinar el World Crafts Council Europe (WCC-E) el febrer de l’any 2022.