12 març de 2020 a les 18:40

Mesures preventives a la Bisbal d’Empordà a causa del risc de propagació del coronavirus

Atesa la necessitat d’evitar la propagació del coronavirus Covid-19 i la declaració de l’Estat d’Alarma, els ciutadans només podran circular per la via pública, quan sigui imprescindible, i durant un període inicial de 15 dies, que podrien ser prorrogables. En aquest sentit, s’han pres diverses mesures preventives.

Suspensió d’activitats: 

 • Suspensió de totes les activitats esportives organitzades per l’ajuntament o d’aquelles que desenvolupen clubs i entitats en equipaments esportius municipals, que restaran aquests dies tancats al públic.
 • Suspensió de totes les activitats que es desenvolupen en els següents equipaments municipals, que romandran tancats:

– Biblioteca Lluïsa Duran
– Castell-Palau
– Teatre Mundial (Escola Municipal de Música, Escola Municipal d’Arts Plàstiques i Escola de Teatre)
– Arxiu Comarcal
– Escoles Velles (Escola d’Adults, cursos del Consorci Normalització Lingüística, SIAD, Espai Jove, Espai Nadó)
– Llar d’infants Municipal el Tren Petit
– Terracotta Museu

 • Suspensió de totes les activitats que es duen a terme habitualment a la Residència Geriàtrica Zoilo Feliu i del seu servei de Centre de Dia. S’ha establert una restricció màxima de les visites al centre. Es pot consultar més informació sobre el centre geriàtric bisbalenc a través d’aquest enllaç.
 • Suspensió de totes les activitats a la via pública a partir del divendres 13 de març, a les 13 h.
 • Tancament dels parcs infantils municipals.
 • Tancament de la Deixalleria de la Bisbal d’Empordà. A partir del 21 d’abril romandrà oberta en el seu horari habitual, però només es permetrà l’accés a comerços i industrials.
 • Sorea també suspèn l’atenció al client, posant a disposició canals telemàtics per fer les gestions.
 • Suspensió del servei de recollida porta a porta del vidre comercial.


Equipaments i Serveis Municipals:
 

A partir del dilluns 16 de març de 2020 serà obligatori el sistema de Cita Prèvia a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà. Per a consultes i gestions, continuarà l’horari habitual d’atenció al públic de 9 del matí a 2 de la tarda, per telèfon o correu electrònic. No es farà atenció presencial, atès que s’han suspès els terminis de tramitació administrativa (els propers 15 dies no comptaran dins els terminis disponibles als tràmits administratius).

Sempre que sigui possible, es demana fer les gestions de manera telemàtica a través del web municipal i/o de la Seu Electrònica. Per tal de rebre ajuda al respecte cal trucar abans al número de telèfon: 972 64 09 75.

Centres docents, públics i concertats: 

Atenent a les instruccions que ha prés el Departament d’Educació,  seguint instruccions del Departament de Salut i com a  mesura excepcional per contenir el coronavirus, a partir de demà divendres, 13 de març, i amb una previsió inicial de 14 dies, es tanquen tots els centres educatius del país i, per tant, queden suspeses les clases en horari lectiu i les activitats extraescolars.

Mercat setmanal

El mercat setmanal continua suspès de manera preventiva fins que cessi l’estat d’alarma.

Mesures de contenció:

a) Àmbit educatiu: suspensió de tota activitat educativa presencial a tots els centres. Cal fer ús de les modalitats educatives “on line” o a distància sempre que sigui possible. 

b) Àmbit de l’activitat comercial, equipaments culturals, establiments i activitats recreatius, activitats d’hostaleria i restauració, i altres d’addicionals: 

 Suspensió de l’obertura al públic dels locals i establiments minoristes, amb l’excepció dels que es relacionen a continuació: establiments comercials minoristes d’alimentació, begudes, productes i béns de primera necessitat, establiments farmacèutics, mèdics, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, perruqueries, premsa i papereria, combustible per a l’automoció, estancs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliments per a animals de companyia, comerç per Internet, telefònic o correspondència, tintoreries i bugaderies. 

 Se suspèn qualsevol altra activitat o establiment que l’autoritat competent consideri que pot suposar un risc de contagi. 

 El temps de permanència en els establiments oberts haurà de ser l’estrictament necessari per a l’adquisició d’aliments i productes de primera necessitat i no s’hi podran consumir productes. 

 S’evitaran aglomeracions i es controlarà que consumidors i empleats mantenen la distància de seguretat. 

 Se suspèn l’obertura al públic de museus, arxius, biblioteques, monuments, així com locals i establiments on es duguin a terme espectacles públics i les activitats esportives i d’oci indicades en l’annex del Reial decret. 

 Se suspenen les activitats d’hostaleria i restauració i només es podran prestar els serveis de lliurament a domicili. 

 Se suspenen revetlles, desfilades i festes populars. 

c) Llocs de culte, i cerimònies civils i religioses: Assistència condicionada a l’adopció de mesures organitzatives per garantir el manteniment de la distància d’almenys un metre entre els assistents. 

 

Mesures de prevenció:

 • Rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques.
 • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús i rentar-se les mans de seguida.
 • Tapar-se la boca i el nas amb la cara interna del colze en tossir o estornudar i rentar-se les mans de seguida.
 • Evitar compartir menjar, estris o altres objectes sense netejar-los degudament.
 • En el cas de sospitar que es pot estar afectat pel coronavirus, cal trucar al 061 o al 012 (Salut Respon), on informaran sobre què cal fer. El telèfon 112 només és per emergències (ambulàncies, policia, bombers…).
 • Per a més informació, en revisió permanent, es pot consultar aquest enllaç.

Totes aquestes mesures son de caràcter preventiu. Cal recordar que, en aquests moments, no hi ha coneixement de cap persona afectada a la Bisbal. Des del consistori es vol agraïr la comprensió i col·laboració en aquesta situació excepcional.