11 gener de 2022 a les 17:06

Neix la Taula de Salut Comunitària de la Bisbal d’Empordà

Les noves necessitats detectades per la delicada situació actual de salut, agreujada per la pandèmia COVID-19, han servit com a palanca impulsora de la importància de tractar la salut d’una manera molt més col·lectiva i diagonal. Així doncs, cal entendre la salut no només com l’absència de malaltia sinó des d’una perspectiva transversal, tenint en compte diferents aspectes com pot ser l’habitatge, l’economia, la psicologia o el benestar social. Aquesta nova visió holística de la salut se sintetitza amb la creació de la Taula de Salut Comunitària, una iniciativa que neix sota l’aixopluc de l’administració local, però que va més enllà de les legislatures municipals, emparant-se en un reglament que asseguri la seva continuïtat en el temps.

La Taula de Salut Comunitària està  integrada inicialment per l’Àrea Bàsica de Salut, els Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Empordà, i les àrees de Salut i d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de la Bisbal.  A més a més, es compta amb el suport de Dipsalut i de la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona, entitats  que ja disposen d’un gran bagatge contribuint en projectes de salut comunitària en d’altres municipis de demarcació de Girona.

Per poder començar a caminar,  es va demanar, a través del Programa de Joves en Pràctiques de Garantia Juvenil, la contractació durant sis mesos d’una figura de “tècnic/a de Salut Comunitària”  que  pogués elaborar una diagnosi inicial. De resultes del procediment selectiu, s’ha contractat una noia, graduada en Pedagogia, que s’ocupa d’impulsar la Taula de Salut Comunitària i, en la fase inicial de la diagnosi, també s’encarregarà de la recerca, anàlisi i valoració d’informació i documentació necessària per al desenvolupament dels diferents documents, tot tractant dades sociodemogràfiques i estadístiques relacionades amb salut comunitària.