14 maig de 2018 a les 16:21

Nova conferència del MMACA a la Bisbal: ‘Còctel Mate-Musical: 2/3 fraccions + 1/3 d’harmonia’

El proper dijous, 24 de maig, arriba una nova conferència sobre matemàtiques el Teatre Mundial acollirà una nova conferència matemàtica: ‘Còctel Mate-Musical: 2/3 fraccions + 1/3 d’harmonia‘. Diuen que Pitagores va ser el primer que va intentar establir un vincle directe entre la música i les matemàtiques. Des d’aquell moment molts altres matemàtics van intentar afinar, mai més ben dit, les relacions entre tots dos mons. Un d’ells Leibniz, va arribar a dir que la música es una forma de comptar sense adonar-te que ho fas. Pitagores parlava de la “música de les esferes”; aquí s’intentarà entrar a les “esferes de la música” veient com, a partir del càlcul amb fraccions i amb unes gotes d’harmonia, es pot construir l’escala musical. Tot plegat, amb una mica d’acompanyament musical. 

Conferenciants: 
Joan Jareño, professor de matema tiques de l’INS Alella i membre del CESIRE CREAMAT. 
Francina Turón, doctora en cie ncies fí siques, tí tol de piano i violoncel. Professora de mu sica de l’INS Sant Vicenç de Montalt. 

Lloc: Amfiteatre del Mundial (Passeig Marimon Asprer, 10. 17100 La Bisbal d’Emporda. Per a més informacio: nturro@labisbal.cat Tel.: 972646737) 
Data: 24 de maig del 2018, a les 20h.

El passat divendres 13 d’abril unes dues-centes persones van omplir l’amfiteatre del Teatre Mundial per gaudir de la conferència ‘Les matemàtiques a la màgia i viceversa’, a càrrec del matemàtic Sergio Belmonte. Durant gairebé dues hores, petits i grans van poder riure, sorprendre’s i aprendre a través d’una divertit espectacle de màgia, tot descobrint els secrets de cada truc, veient la connexió de cada un d’ells amb algun aspecte matemàtic.

L’Enric Marquès, Regidor de l’Àrea d’Ensenyament, i en Francesc Massich, matemàtic bisbalenc, van inaugurar el passat dijous 12 d’abril l’exposició Experiències matemàtiques: prohibit no tocar, l’exposició itinerant del Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA). L’objectiu de l’Àrea d’Ensenyament i del MMACA és apropar d’una manera lúdica i pedagògica les matemàtiques a infants, joves, adults i famílies en general. A través de jocs i de tallers experimentals i sorprenents, sorgeixen preguntes, s’obtenen respostes i s’adquireixen nous aprenentatges, tots ells relacionats amb les matemàtiques. Els materials que s’exposen, construïts pel MMACA, tenen un caràcter manipulable i lúdic, amb diversos nivells de dificultat i pensats per cercar la interacció i la discussió entre els visitants.

La mostra estarà ubicada a la sala d’exposicions del Castell Palau de La Bisbal des del 12 d’abril ­i fins al 9 de juny, i està oberta a tots els públics. De dilluns a divendres i en horari escolar, s’han programat visites guiades i tallers –els tallers es realitzen a les aules de les Escoles Velles- adreçats a alumnes tant de primària com de secundària de tots els centres escolars del municipi i també de tota la Comarca del Baix Empordà i rodalies. Els membres del MMACA han realitzat unes sessions formatives tant als professors i mestres de tots els centres que vulguin visitar l’exposició amb els seus alumnes, com a les monitores que realitzen les visites guiades, que són alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Integració Social de l’institut de La Bisbal, per tal que aquestes experiències siguin el màxim de profitoses possible per a tots els alumnes. Fins al moment, les visites han tingut molt bona rebuda i ja han passat pel Castell i per les Escoles Velles un bon nombre de participants. Si hi ha algun centre que hi estigui interessat, encara és a temps de concertar una visita.

Més informació sobre l’exposició:

Per al públic en general:
Entrada lliure en horari d’obertura del Castell-Palau.
Dijous de 17 a 20 h / Divendres i dissabte de 10 a 13 h. i de 17 a 20 h / Diumenges i festius de 10 a 14 h.
Visites guiades el 21 d’abril i el 26 de maig / Tallers familiars el 12 de maig i el 9 de juny (No cal reserva prèvia)

Per als centres educatius:
Visites guiades i/o tallers matemàtics de 1 h. 15 min.
Dilluns, dimarts i dimecres de 9:30 a 14 h. i de 15 a 16:30 h / Dijous i divendres de 9:30 a 14 h.
Preu: 30€ per grup
Informació i reserves: nturro@labisbal.cat
tel.: 972646737 (de 9 a 13:30 h. a partir de l’1 de març)