26 juny de 2024 a les 13:18

Nova edició de l’exposició col·lectiva ‘Parant taula’ amb noves col·leccions de servei de taula de ceràmica de la Bisbal

Arriba una nova edició de l’exposició col·lectiva Parant taula que, de manera bianual, presenta les noves col·leccions de servei de taula de ceràmica de la Bisbal d’Empordà. La mostra, plenament consolidada, compta amb la participació de productors de ceràmica utilitària adherits a la marca Ceràmica de la Bisbal o que són membres de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal. Es podrà visitar a la Sala d’exposicions temporals del Terracotta Museu del 29 de juny de 2024 al 23 de febrer de 2025.

En declaracions del regidor del Terracotta Museu, Francesc Cabrillana: «Amb aquesta edició, ‘Parant taula’ reafirma la seva vocació de ser més que una exposició de vaixelles, des del museu el volem consolidar com un esdeveniment cultural que celebra la riquesa artesanal i gastronòmica de l’Empordà». La mostra es presenta com una oportunitat única de gaudir d’una experiència que marida tradició, art, ceràmica i gastronomia. I és que l’exposició parteix de la premisa que els ceramistes de la Bisbal i rodalies no només aporten valor a l’artesania i a la cultura del territori, sinó que també tenen un impacte significatiu en l’economia local. Gràcies a la col·laboració de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, l’exposició col·lectiva de vaixelles esdevé una mostra que destaca el seu esforç i talent. 

En aquesta edició, hi participaran disset professionals que presentaran vaixelles i peces de ceràmica per al servei de taula, amb materials, tècniques i estils molt diversos. «Un dels nostres objectius és donar visibilitat i posar en valor el treball dels ceramistes de la Bisbal», explica Joan Vilà-Clara, president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal. «Aquesta exposició no només mostra les seves peces, sinó que celebra la diversitat de tècniques i estils dels nostres socis: cada col·lecció és una expressió única de l’artista on reflecteix la seva passió i compromís amb l’ofici», afegeix Vilà-Clara.

Enguany també cal destacar que l’exposició s’enriqueix amb la incorporació d’un nou àmbit que presenta una selecció de peces de ceràmica de taula de la Bisbal de la segona meitat del segle XVIII. Aquest conjunt està format per peces trobades en voltes de la Bisbal, majoritàriament procedents del Convent de Sant Francesc, que eren considerades de rebuig a causa de defectes de fabricació o pel desgast provocat per l’ús diari. Amb aquest nou espai, es busca establir un diàleg amb les peces actuals i enriquir la visió dels visitants envers la història de la manufactura de vaixelles a la Bisbal, una tradició centenària, documentada des de 1502.

Ceramistes i tallers participants: Annick Galimont, Ceràmica Artesanal LB, Ceràmica La Ponderosa – Isabel Alcalà, Cerámica Sampere, Ceràmicas Yuma, Ceràmiques Lluís Puigdemont, Ceràmiques Pantaleu, Estudi Ceràmic [ba_Ro], Estudi Raventós, KM0 Estudio, Limón Studio, Míriam Seguí ceramista, Pilar Aldana-Méndez, Rulduà Ceràmica, Terrissa Negra – Lluís Heras Colomé, Terrisseria La Vacamorta – Marcos Pacheco i Vilà Clara Ceramistes. 

 

Una fusió de ceràmica i gastronomia
El Parant taula arriba farcit de novetats: s’han potenciat els col·laboradors de la passada edició i s’han fet passos endavant per tal de consolidar l’esdeveniment com el veritable espai de confluència entre la ceràmica i la gastronomia del país. Altra vegada, doncs, en el Terracotta Museu s’apleguen en harmonia i col·laboren plegades dues de les tradicions més emblemàtiques de l’Empordà: l’ofici ancestral i singular del ceramista, representat pels artesans i artistes aplegats a l’Associació de Ceramistes de la Bisbal i marca Ceràmica de la Bisbal, i la gastronomia nostrada i de qualitat realitzada amb els excel·lents productes del territori, promoguda pel col·lectiu de professionals de la cuina i la restauració de la Federació de Comerç de la Bisbal.

L’acte inaugural se celebrarà aquest dissabte 29 de juny a les 19h, i es complementarà amb la mostra gastronòmica ‘Tastets al Terracotta Museu’, a càrrec del grup de professionals de la cuina i de la restauració aplegats en la Federació del Comerç de la Bisbal. La proposta ja va ser un èxit rotund en la seva primera edició, amb una gran afluència de públic i una excel·lent acollida. La iniciativa dona visibilitat a la varietat de l’oferta gastronòmica de la ciutat amb la participació dels establiments locals, que oferiran tapes representatives de la seva cuina servides en plats realitzats exclusivament per l’ocasió pels ceramistes de la mostra. Les degustacions es complementaran amb un maridatge de vins de proximitat. Els tiquets per a les consumicions i el vi es posaran a la venda el mateix dia.

«Després de l’èxit de la darrera edició, a la Federació del Comerç de la Bisbal tenim clar que aquesta proposta és una oportunitat excepcional per gaudir de la creativitat dels restauradors locals, tot degustant els seus millors plats en peces de ceràmica de la Bisbal, un fet que afegeix un valor especial a cada degustació» explica David Catà, en representació de la Federació del Comerç de la Bisbal. 

La història del ‘Parant taula’
El 2014, en el marc del Tastaolletes, mostra de ceràmica i gastronomia de la Bisbal, es va organitzar com a activitat paral·lela una exposició col·lectiva de vaixelles de la marca Ceràmica de la Bisbal al Castell Palau. La iniciativa de difusió i de promoció de la ceràmica local va ser possible gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i l’Associació de Ceramistes de la ciutat.

Va ser l’any 2018 el Terracotta Museu se sumava a aquest projecte i acollia a les seves instal·lacions l’exposició de vaixelles, la qual va passar a denominar-se Parant taula. L’èxit d’aquest canvi d’ubicació i de nomenclatura va propiciar que durant els anys 2019 i 2022 Parant taula seguís creixent, proposant novetats destacades i cercant nous col·laboradors. La voluntat era reivindicar el treball dels artesans ceramistes de la Bisbal i la seva gran qualitat, així com donar a conèixer les possibilitats de la ceràmica feta a casa nostra tant al públic en general com també als professionals del món de l’hostaleria. Un objectiu que, amb l’ajut dels col·lectius gastronòmics de la Cuina de l’Empordanet i de la Federació de Comerç de la Bisbal s’acomplí amb escreix, tot demostrant que la fusió de l’artesania amb la restauració reforça la seva visibilització i posicionament i permet combinar qualitats per a créixer junts en exclusivitat i valor afegit.

I enguany el Parant taula continua amb aquest maridatge, consolidant la participació del grup de professionals de la cuina i de la restauració aplegats a la Federació els quals, s’esmerçaran a reflectir aquesta combinació perfecta entre l’artesania ceràmica i la gastronomia, que enalteix mútuament ambdós sectors i aprofita les seves sinèrgies.

La nova edició aposta clarament per la qualitat, la innovació i la creativitat, i es fomenten experiències amb nous suports i nous materials que imprimeixen caràcter i exclusivitat: vaixelles úniques amb dissenys especials que sumen distinció a l’experiència sensorial de menjar i que mostren, de manera evident, el bon estat de salut en que es troba la ceràmica bisbalenca gràcies a la innovació i a la recerca constant dels seus artesans.