10 març de 2022 a les 16:41

Nova edició de ‘Parant Taula’ al Terracotta Museu reivindicant el binomi entre gastronomia i ceràmica

Aquest matí s’ha presentat al Terracotta Museu la nova edició de Parant Taula: l’exposició col·lectiva que, regularment, presenta les noves col·leccions de servei de taula de ceràmica de la Bisbal i rodalies. La  mostra, plenament consolidada, enguany arriba a la seva tercera edició, comptant amb la participació dels productors de ceràmica utilitària adherits a la marca ‘Ceràmica de la Bisbal’, o bé que són membres de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal. La roda de premsa de presentació ha comptat amb la participació de l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès; Joan Vilà-Clara, president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal; Vicenç Fajardo, president de La Cuina de l’Empordanet; i Susanna Velasco, en representació de la Federació del Comerç de la Bisbal d’Empordà.

Un any més, com és habitual des de l’edició 2018, el Terracotta Museu acull la mostra que es podrà visitar a la sala d’exposicions temporals de l’equipament bisbalenc del 19 de març al 26 de juny. L’edició 2022 del ‘Parant taula’ arriba farcida de novetats: s’han cercat noves col·laboracions i s’han fet passos endavant per tal de consolidar la proposta com un autèntic espai de confluència entre ceràmica i gastronomia. Un any més, el Terracotta Museu de la Bisbal reunirà dues tradicions ben arrelades al territori: la de l‘emblemàtic ofici de ceramista, representat per l’Associació de Ceramistes de la Bisbal i la marca Ceràmica de la Bisbal; amb una gastronomia nostrada i de qualitat, configurada amb els excel·lents productes del territori, promoguda per La Cuina de l’Empordanet i la Federació del Comerç de la Bisbal. Presentacions, una conferència, la projecció d’un documental, tastets de gastronomia local i un sopar que tindrà lloc a les sales de l’exposició permanent: novament s’han programat un grapat d’activitats paral·leles que complementen la proposta.

El tret de sortida inaugural del ‘Parant taula’ 2022 tindrà lloc el dissabte 19 de març a la tarda. L’acte es complementarà amb una mostra gastronòmica a càrrec dels professionals de la restauració aplegats dins la Federació del Comerç de la Bisbal. Amb aquests ‘Tastets al Terracotta Museu!’, la Federació del Comerç de la Bisbal vol donar visibilitat a la varietat de l’oferta gastronòmica de la ciutat. Onze establiments serviran una tapa representativa de la seva cuina, servida en un bol de ceràmica fet exclusivament per aquesta ocasió pels artesans de l’Associació de Ceramistes de la ciutat i de la marca de qualitat ‘Ceràmica de la Bisbal’, tot, maridat amb vins de proximitat de la Bodega Empordà.

Serà el divendres 25 de març quan hi haurà una de les principals novetats de la nova edició. Amb l’acte ‘Vine a sopar al Terracotta Museu! Nit de gastronomia i cultura’ el museu esdevindrà per un dia un restaurant estrella. La proposta serà una experiència gastronòmica i cultural única que compta amb la participació de quatre reconeguts xefs locals: Vicenç Fajardo del Saó Restaurant de Fonteta, Quim Caselles del Casamar de Llafranc, Joan Carles Sánchez de Es Portal de Pals i, el guardonat amb dues estrelles Michelin des del 2020, Albert Sastregener del Bo.Tic de Corçà. Junts, han elaborat un menú especial per aquesta ocasió, servit en les vaixelles exclusives exposades a la mostra, dissenyades pels artesans locals. Una fusió entre ceràmica i gastronomia, dos sectors d’una gran tradició i renom en el nostre territori que no deixen de créixer i renovar-se per estar sempre en l’avantguarda, sense perdre mai de vista les seves arrels.

Parant Taula 2022 també inclourà activitats com la presentació del número 76 de la Revista del Baix Empordà i del número 22 d’Empordà Gastronòmic que inclouen, respectivament, els dossiers “Dones amb Do Major” i “La cuina del cargol: serà el dissabte 9 d’abril, a les 19 h, a càrrec de Dolors Bassa, exconsellera, psicopedagoga i activista feminista; i de Jaume Fàbrega, gastrònom i escriptor.

Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, es presentarà el catàleg de l’exposició, un nou volum de la col·lecció ‘Catàlegs del Terracotta Museu’, iniciada pel museu el 2018: una selecció de les novetats en ceràmica utilitària pel servei de taula que es realitza actualment al territori. A més de mostrar la varietat de peces realitzades pels ceramistes locals, la publicació també inclou un testimoni del seu procés de creació gràcies a un reportatge fotogràfic. La presentació serà el 14 de maig i anirà acompanyada de la conferència ‘Adroguers, confiters i rebosters a la Bisbal (segles XVIII-XIX)’ del filòleg i investigador Pep Vila Medinyà.

Finalment, s’ha programat també la projecció de ‘El territori al plat’, d’Antoni Martí, que va ser premiat com a millor Curtmetratge Documental a la 23a edició del Festival de Cinema de Girona de 2011. El documental es projectarà el 17 de juny: la peça segueix a quatre professionals empordanesos per tal d’apropar el procés d’elaboració dels aliments. L’acte inclourà una taula rodona amb professionals del sector que compartiran la seva visió i experiències amb el públic assistent.