17 novembre de 2022 a les 6:45

Novembre contra la violència: ampli ventall d’activitats programades amb motiu del 25N

|||||

La setmana vinent es commemora el 25N Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Si bé el gran gruix d’activitats serà el divendres 25N, enguany la programació de propostes vinculades va arrencar aquest passat diumenge 13 de novembre al Teatre Mundial, amb la projecció del documental ‘Estimada Sara’, sobre la primera dona taxista d’Afganistan. Demà, divendres, l’activitat continua amb la projecció de la pel·lícula ‘Jusquici tout va’, amb col·loqui a càrrec d’Anna Maruny i el Grup de Dones de la Bisbal, entitat que organitza la proposta.

Un 25N que caurà en un divendres de mercat 
La setmana vinent, durant tota la jornada del 25N, divendres hi haurà un ampli ventall d’activitats per a tots els públics. A partir de les 12 h, en el marc setmanal, el Grup de Dones organitza l’acció-performance ‘Trencant cordes’, amb la col·laboració de l’INS La Bisbal. Paral·lelament, també al mercat, de 10 a 13 h també s’hi instal·larà un Punt Lila amb l’objectiu de detectar situacions de violència. Serà a les 11 h quan, al carrer de la Riera es presentarà el projecte Comerç Amic de la mà de la Federació del Comerç de la Bisbal d’Empordà i amb la col·laboració de l’actor Pep Cruz. A més, l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà ha anunciat que farà una publicació especial a xarxes socials amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. 

Un viatge per la vida de Chavela Vargas a través de la veu de Celeste Alías
‘Tranquila, Celeste canta Chavela’ és una de les grans apostes de la programació d’enguany. Organitzat pel Grup de Dones de la Bisbal, és un concert teatralitzat que brindarà un cant de llibertat, d’amor i de vida, una festa pels difunts, una celebració de la vida i de la mort d’una figura cabdal dins del món de la música popular, la cantant mexicana Chavela Vargas de la qual aquest 2022 se celebra el 10è aniversari de la mort. Celeste Alías hi posa la cara, la veu i el nom en aquesta celebració, explorant noves sonoritats acompanyada de dos talentosos músics: el guitarrista Santi Careta i el bateria Oriol Roca. A més, la coral bisbalenca Cor Carreras Dagas hi cantarà una cançó. Serà el dissabte 26 de novembre, a les 21 h al Teatre Mundial i es poden adquirir entrades a través d’aquest enllaç.

Chavela era un gran personatge, autèntica pionera de l’univers LGTBI. Viatjarem per la seva vida a través de passatges biogràfics, reflexions i confessions i desvetllarem el significat d’algunes de les seves cançons, com la conegudíssima ‘Macorina’ que va ser una clara reivindicació queer de l’època. I també èxits com ‘Paloma negra’, ‘El último trago’, ‘Llorona’, ‘Se me olvidó otra vez’, ‘Volver’, o ‘Juan charrasqueado’, reinterpretats per a l’ocasió amb una nova mirada musical al llegat d’aquesta gran dama irrepetible.