13 maig de 2020 a les 10:20

Novetat al sector ceramista: un epígraf específic per a les empreses que fabriquen menys de 10 tones diàries

La Generalitat de Catalunya ha atès la petició que va fer l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà: un nou escalat empresarial del sector ceramista per no perjudicar la nova instal·lació de petites i mitjanes empreses que fabriquen menys de 10 tones diàries de producte. I és que, abans de l’1 de maig, el límit de fabricació era de fins a 75 tones diàries. Per tant, a partir d’ara, la tramitació per a l’obtenció de la llicència o autorització municipal, es podrà fer de manera immediata, i no haver de fer un procediment de 6 mesos aproximadament i amb inversions més que considerables per a un taller artesanal de ceràmica.

Des de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà es vol fer difusió d’aquesta modificació en el benentès que pot beneficiar al sector ceràmic local. La Llei 5/200 d’Acompanyament dels Pressupostos ha modificat la Llei 20/2009 de Prevenció i control ambiental de les activitats, creant un nou paràmetre de producció a l’annex III per a la fabricació de productes ceràmics mitjançant enfornada, facilitant els tràmits administratius per a obtenir l’autorització municipal a les noves instal·lacions de tallers artesanals.

Aquest canvi en la normativa és essencial per a l’estratègia de captació i instal·lació de nous artesans ceramistes a la Bisbal i d’Empordà. La població és un centre ceramista capdavanter amb més de 40 empreses ceramistes operatives, incloent les dels municipis veïns, i amb un eix comercial vinculat a la ceràmica que concentra 20 botigues especialitzades. I és en aquest eix comercial on també rau la importància del canvi de normativa, ja que facilitarà la instal·lació de noves botigues-tallers i poder oferir als turistes una experiència artesanal durant la compra de ceràmica de la Bisbal.

*Foto: Associació Ceramistes la Bisbal d’Empordà