23 gener de 2023 a les 6:37

Olvido Lanza & Juan Cuacci enceten el nou cicle Vipsbalsound del Teatre Mundial a ritme de tango

|||||||||

El nou cicle de concerts Vipsbalsound (VIBS) va fer el tret de sortida aquest divendres amb el concert De Gardel a Piazzolla Olvido Lanza (Manolo García, Miguel Poveda, Joan Manuel Serrat, Mayte Martín, Carles Santos) i Juan Cuacci (Susana Rinaldi, Raphael, Simfònica de Berlín). El duet va posar de manifest una unió providencial entre dos músics de renom que van combinar la recreació d’algunes de les peces més emblemàtiques del músic que va revolucionar les coordenades del tango amb temes d’autoria pròpia creats sota la seva influx. Els arranjaments de Cuacci i la personalitat musical de Lanza van conferir a aquesta proposta un original vol sonor tan apassionat com oníric. A més, l’acte va incloure el passi del documental Joe Plaja, el secretari d’en Gardel, realitzat per Ernest Bou al voltant de la figura del bisbalenc Josep Plaja, darrer secretari del rei del tango, Carlos Gardel. A través d’aquesta publicació se’n poden veure algunes imatges cedides per l’Anna Pascual.

A més d’Olvido Lanza & Juan Cuacci, Pepa Niebla & Ignasi Terraza Trio, Chano Domínguez, Roger Mas i Magalí Sare & Manel Fortià configuren la primera edició del Vipsbalsound (VIBS), el nou cicle de concerts selectes i únics que s’aniran celebrant mensualment al Teatre Mundial de la Bisbal un divendres al mes, de gener a maig amb tret de sortida aquest mateix divendres. «Amb un afany clar de distinció i singularitat hem conjugat l’acrònim VIP (Very Important Person) amb l’atmosfera sonora de la Bisbal d’Empordà per oferir una programació de concerts tan selecta com única», va argumentar el promotor Pere Pons a la roda de premsa de presentació. I és que la primera edició del VIBS aposta per músics i formacions de prestigi en els seus respectius estils i tendències que sonaran per primera vegada al Teatre Mundial i «ben segur que faran sentir més importants, com a testimonis privilegiats d’unes vetllades que seran úniques», va afegir Pons. Els preus de tots els concerts és de 15 euros, excepte l’inaugural que només en costa 10, i ja es poden adquirir a través de la plataforma Entradium.

La programació continuarà al divendres 24 de febrer, a les 21 h, amb el concert de presentació de En la Orilla del Mundo d’Ignasi Terraza Trio & Pepa Niebla, que serà una flamant estrena a Comarques Gironines del nou projecte del referent jazzístic absolut al país, guanyador de la 25a edició del The Grat American Jazz Competition a Jacksonville (Florida). Ignasi Terraza es presenta acompanyat del seu trio de luxe amb l’històric Horacio Fumero al contrabaix i l’inigualable Esteve Pi a la bateria.  L’atractiu afegit en aquesta ocasió és la cantant Pepa Niebla, una veu errant del jazz que ha passat per Granada, l’Havana i Londres fins a instal·lar-se a Brussel·les on resideix en l’actualitat.

Continuarà el divendres 10 de març a les 21 h amb una actuació de la mà de Chano Domínguez, referència més internacional del piano jazz des del sud d’Europa. Amb més de 40 anys de carrera el pianista gadità ha tornat a casa després de viure uns anys a Brooklyn, on va esdevenir un referent dels millors clubs de Nova York i es va guanyar l’admiració i el respecte de músics com Wynton Marsalis. En el seu retorn ha canviat la llum del sud pels boscatges del Montnegre i ha impulsat una successió de projectes amb la complicitat de grans noms de l’escena com Gonzalo Rubalcaba, Paolo Fresu, Fabio Boltro o Martirio i nous valors com Mariola Membrives, Antonio Lizana o Hadar Noiberg. Una oportunitat única d’escoltar a piano sol el nom més important que ha enllaçat el jazz i el flamenc després de Paco de Lucia.

El divendres 28 d’abril, a les 21 h, arribarà el torn d’un concert especial per a l’ocasió a càrrec de Roger Mas en solitari, acompanyat només de la seva veu i guitarra. El cantautor solsoní reinterpretarà les cançons més emblemàtiques de la seva discografia, així com d’altres poetes i autors per compartir amb el públic assistent històries d’amor i de guerra, de passat, present i futur; d’anhels i enyorances, de fets reals i imaginaris. Roger Mas ha establert el punt de connexió perfecta entre els referents clàssics –Raimon, Llach– i els galàctics –Sisa, Riba–. Els seus recitals en solitari es fonamenten en tres pilars essencials: les músiques modernes, la tradició pròpia i les diverses músiques ancestrals del món, amb lletres que combinen la naturalitat d’allò quotidià amb la poètica més elaborada.

I la primera edició del cicle VIBS clourà amb una primícia que serà el primer concert de presentació del nou disc del duet Magalí Sare & Manel Fortià. Dos anys després del seu exitós disc de debut, Fang i núvols, la cantant multiinstrumentista i el contrabaixista, presentaran en primícia un àlbum que promet seguir donant nova forma a cançons tradicionals de la Península Ibérica i de l’Amèrica del Sud, fusionant melodies d’un lloc amb claus d’un altre i les lletres d’una banda amb els ritmes harmònics de l’altra.