En el marc del projecte 78 RPM per fomentar la música a les biblioteques de les Comarques Gironines, la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d’Empordà enceta avui, a les 19 h, el cicle de converses Del poema a la cançó, que se celebrarà durant tres dijous consecutius. El cicle ideat per l’Escola Municipal d’Humanitats de l’Ajuntament de Girona (Centre Cultural La Mercè) consta de tres sessions. Si bé a causa de la situació sanitària actual derivada de la COVID-19, les dues primeres sessions hauran de celebrar-se de manera telemàtica, la darrera ja podria fer-se de manera presencial a l’equipament bisbalenc (en funció de l’evolució de la pandèmia).
La primera conversa del cicle Del poema a la cançó, està dedicada a Ovidi Montllor, i comptarà amb l’artista Quico Pi de la Serra i Margarida Casacuberta, professora i investigadora en Literatura contemporània a la Universitat de Girona. Poesia i música es donaran la mà per descobrir com els músics d’avui interpreten la poesia catalana contemporània i aprofundirem en el camí que fa el cantautor per acostar-s’hi. Un diàleg que permetrà parlar de poesia, de música i de procés creatiu, que podrà seguir-se a telemàticament, a partir de les 19 h, a través d’aquest enllaç.
La segona conversa serà el anirà a càrrec del cantautor Roger Mas i Carme Torrents, presidenta d’Amics de Verdaguer, amb una proposta que descobrirà l’univers de Jacint Verdaguer, figura cabdal de la Renaixença i considerat com el fundador de la literatura catalana moderna. Una oportunitat per saber com ha influenciat l’obra de l’artista solsoní i el camí que ha fet per acostar-s’hi: també podrà seguir-se en línia, el dijous 3 de desembre, a partir de les 19 h, a través d’aquest enllaç.
En l’última sessió del cicle es descobrirà l’univers poètic i musical de Maria Mercè Marçal, poeta, narradora, i activista feminista, de la mà de l’artista Lídia Pujol i l’experta Caterina Riba. Serà el dijous 10 de desembre, a les 19 h, a la Biblioteca Lluïsa Duran (si la situació ho permet). Si s’acabés celebrant de manera presencial, les places serien limitades i caldria fer inscripció prèvia (a partir del 3 de desembre) al telèfon 972 64 21 79 o al correu electrònic biblioteca@labisbal.cat.
El projecte 78 RPM per fomentar la música a les biblioteques
El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona va presentar el projecte 78 RPM- Foment de la música a les biblioteques, un projecte pilot per fomentar la presència i difusió de la música en aquests equipaments públics. Davant el descens continuat del préstec de CD, a causa dels canvis tecnològics i d’hàbit de consum dels usuaris, el projecte aposta per tres línies de treball: els fons, els espais i la creació d’una xarxa d’activitats que tindran lloc aquesta tardor en vuit biblioteques de les comarques gironines. A més de la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d’Empordà, també inclou les biblioteques de Blanes, Caldes de Malavella, Girona, la Bisbal d’Empordà, Figueres, Puigcerdà, Ripoll i Calonge. Hi haurà sessions de discos, presentacions de llibres o cicles de poesia i música, entre d’altres.
El 78 és el número de la Classificació Universal Decimal (sistema de classificació bibliogràfica del coneixement humà), que s’utilitza a les biblioteques de les comarques gironines per a la matèria de música. I 78 RPM fa referència a l’acrònim que denomina el primer format de discos de gramòfon, que giraven a una velocitat uniforme de 78 revolucions per minut. Des de llavors, no han deixat de succeir-se canvis tecnològics al voltant de la música, amb formats diversos que han anat quedat obsolets.
“