El passat 24 de febrer ho va acordar la Comissió del Nomenclàtor de l’Ajuntament de la Bisbal: que el carrer Agustí Font passi a dir-se passeig Muriel Casals, mentre que la carretera de Cruïlles es rebatejarà com a carrer Frederica Montseny; i el carrer H, com a carrer de les Remeieres. El Ple municipal de l’Ajuntament de la Bisbal ho va aprovar aquest passat dimarts 25 de maig amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC, CUP i En Comú Guanyem), les abstencions de PSC-Independents per la Bisbal CP i Tots x la Bisbal i els vots en contra de Compromís per la Bisbal-Junts per Catalunya.
D’una banda, la proposta del canvi de nom de carrer Agustí Font a passeig Muriel Casals va fer-se per la vinculació de Muriel Casals amb la Bisbal. També es va proposar que s’anomenés passeig pel fet que la via s’ho considera i s’ajustaria: a més, es va decidir que la nomenclatura no portés la preposició ‘de’, per tal de no indicar pertinença. El canvi de nom afectarà a una quinzena de persones propietàries. Casals, economista, professora universitària, va ser presidenta d’Òmnium Cultural i diputada del Parlament de Catalunya: va morir el 14 de febrer de 2016 als 70.
L’altra proposta de la Comissió del Nomenclàtor aprovada al darrer Ple municipal va ser rebatejar el carrer Carretera de Cruïlles com a carrer Frederica Montseny. La proposta, com que Montseny va ser Ministra de Sanitat, es va fer per la proximitat amb el CAP Doctora Casponsa. Frederica Montseny (1905-1994) va ser una líder anarquista, política i escriptora espanyola, ministra de sanitat durant la Segona República Espanyola: la primera dona ministra de la República.
Finalment, el carrer H de la Bisbal també es rebatejarà i, tal com va aprovar el Ple Municipal del consistori bisbalenc, passarà a dir-se carrer de les Remeieres. El canvi vet motivar per retre reconeixement a les dones que es dedicaven a aquest ofici, a la recol·lecció d’herbes remeieres i olis essencials, l’elaboració de remeis i la comercialització d’aquests productes en masies i pobles.
La Comissió de Nomenclàtor de l’Ajuntament de la Bisbal, que es va constituir el 12 de març de 2014, seguia l’exemple d’altres ciutats i intentava solucionar les mancances de procediment i d’unificació de criteris. El funcionament de la Comissió i les pautes que s’havien de seguir per proposar i triar els noms de les vies i els espais ciutadans va quedar establert amb l’aprovació del seu Reglament que es va presentar als seus membres el 21 d’abril del 2015 i va ser aprovat pel Ple. Si bé temps enrere, la presència de noms de dona a carrers, places, espais ciutadans o centres públics, continuava sent gairebé testimonial i tampoc quedaven representades les professions que tradicionalment han dut a terme les dones, d’ençà el 2007, en el nomenclàtor bisbalenc s’han posat set noms de dones que amb les dues que hi havia representen un total de 9. La Comissió de Nomenclàtor La Comissió de Nomenclàtor treballa per trobar vies, espais i equipaments que poden ser susceptibles de nous noms o modificacions per tal de continuar el camí cap a la paritat.
“