5 febrer de 2012 a les 18:56

Prealerta del Pla Neucat per risc de nevades lleus a diverses zones, més abundoses al Pirineu occidental

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat comunica que es manté, d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT en fase d’Alerta per fred i vent. Pel que fa a la previsió meteorològica per vent s’amplia el període fins demà dia 6 a les 01.00 h de la matinada i pel que fa a l’episodi de fred també s’amplia fins demà. Es manté també l’alerta del Pla de Protecció Civil per Inundacions INUNCAT per mala mar amb onades que poden superar en molts casos els 2,5 m a l’Alt Empordà, Baix Empordà, Selva i Maresme.

Es manté la prealerta del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per la previsió de nevades (aïllades i febles) a la franja oest i centre del territori, tret del Pirineu Occidental on seran continuades i localment moderades. Les comarques afectades pel risc de nevades són gairebé totes les interiors i dues del litoral: Baix Camp i Alt Empordà. Actualment, (12.00 h) està nevant a la zona dels Ports (Terra Alta)

El govern francès, que en primera instància havia decidit aquest matí i ha informat a través de la Delegación del Gobierno la suspensió de la circulació de camions per la part francesa pel risc de nevades des de les 00.00h h d’aquesta nit fins demà les 10:00h, HA SUSPÈS AQUESTA DECISIÓ.

Cal tenir en compte també les dificultats de circulació associades a les baixes temperatures i al vent. Cal estar pendent de la previsió meteorològica i les variacions que puguin haver-hi en aquest sentit i en les decisions que puguin haver-hi respecte el pas de camions per la frontera, que s’informaran oportunament. En cas que es rectifiqués la decisió de permetre el pas de camions a partir de les 00.00 h i es prohibís, s’habilitarien prèviament els pàrkings necessaris, el pavelló de La Jonquera i les empreses de transport alimentari per proveir les vitualles que siguin necessàries. Eventualment, i si es decidís la prohibició de circulació, s’habilitaria els pàrkings de Montmeló per acollir camions.

Recordar que una setantena de municipis i consells comarcals mantenen els seus plans locals d’emergències per nevades i/o fred activats.

L’SCT demana davant la persistència d’aquestes condicions meteorològiques adverses al llarg del cap de setmana i davant l’augment dels desplaçaments cap zones de muntanya i estacions d’esquí, que s’evitin desplaçaments que no siguin estrictament necessaris per tal d’evitar incidències i accidents a les carreteres en situacions de baixes temperatures.


Recordeu seguir els consells d’autoprotecció de la Direcció General de Protecció Civil davant episodis d’onada de fred i per nevades i glaçades