13 febrer de 2012 a les 14:17

Prealerta per risc d’incendi forestal al Baix Empordà

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha emès una nova prealerta del pla d’emergències per risc d’incendis forestals a Catalunya (INFOCAT). L’hivern sec i poc plujós i les glaçades de la vegetació en zones poc habituals, que un cop s’asseca es converteix en combustible disponible, amb l’entrada de vents secs està fent que augmenti el risc d’incendi forestal.

Les comarques afectades per la prealerta del Infocat per avui dilluns 13 de gener són: Alt Empordà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Alt Camp, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Cerdanya, Noguera, Montsià, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla de l’ Estany, Ribera d’Ebre, Ripollès, Solsonès i Terra Alta.

Avanç de la prohibició de fer foc en zones forestals per alt risc d’incendi

D’acord amb l’alt risc d’incendi i les mesures preses pel Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la DGPC, des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), està informant a tots els municipis, consells comarcals, i els Serveis Territorials del Departament d’Interior de totes les demarcacions, que el Departament d’Agricultura ha avançat la prohibició de fer foc en zones forestals per l’alt risc d’incendi.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha dictat que a partir de la setmana vinent quedarà prohibit encendre cap tipus de foc en terreny forestal. La prohibició de fer foc al bosc va històricament del 15 de març al 15 d’octubre però aquest any de manera excepcional s’estableixen unes mesures extraordinàries per prevenir els incendis forestals que fan avançar la prohibició.

La meteorologia dels darrers mesos i setmanes està propiciant que durant aquests mesos de gener i febrer la majoria de comarques de Catalunya hi hagi un elevat perill d’incendis. Les causes d’aquesta situació estan relacionades amb la manca de pluges. Mentre no millorin les condicions de la vegetació es preveu que el nivell de perill d’incendi continuï assolint sovint valors alts, molts alts en els dies més desfavorables.

Així, en el període comprès entre la publicació al DOGC, a principis de la setmana vinent, i el 14 de març de 2012 queda prohibit encendre cap tipus de foc, inclosa la utilització de fogons de gas, barbacoes de qualsevol mena o similar, en els terrenys forestals siguin o no poblats d’espècies arbòries i a la franja de 500 m que els envolta de les comarques amb més risc d’incendi.

També queda prohibit cremar rostolls, fer focs d’esbarjo, fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura, llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc, i la utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestal. En funció de la meteorologia, i si el risc d’incendi forestal disminueix, es podrien derogar aquestes mesures excepcionals.

La prohibició afecta les comarques de l’ Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès,Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garraf, Garrotxa, Garrigues, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra,Segrià, Selva, Solsonès, Tarragonès,Terra Alta, Urgell,Vallès Occidental i Vallès Oriental.

La comarca del Pla d’Urgell està exempta de demanar autorització fins el 14 de març perquè totes les terres són de conreu. Quant a la Vall d’Aran, la gestió de les cremes es fa a través del seu règim d’autonomia i a més, en aquests moments és l’única que esta coberta de neu.