25 juliol de 2018 a les 13:27

Presentació a la Bisbal del projecte que permetrà reduir i reutilitzar recursos industrials de polígons del Baix Empordà

|

Aquest dimecres l’edifici de Torre Maria ha acollit la presentació el projecte ‘Diagnosi Sectorial. Simbiosi Industrial. Ei! Empordà‘, una iniciativa pionera a les comarques gironines que pretén reduir residus mitjançant la cooperació entre empreses. El projecte, iniciat pels ajuntaments de la Bisbal d’Empordà; Forallac; Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura; Corçà i Ullastret; i que compta amb el suport de la Diputació de Girona; s’aplicarà als polígons industrials de la zona de l’Empordanet. Amb aquesta iniciativa es pretén donar suport al teixit empresarial i productiu d’aquests municipis i contribuir a la reducció de residus, l’aprofitament de recursos, la cooperació entre empreses i la millora de la seva competitivitat a través d’un model d’economia circular.

L’economia circular busca un canvi en la manera de gestionar els recursos, passant del sistema lineal, pel qual els recursos s’extreuen, s’utilitzen i el residu resultant es deprecia; cap a un sistema enfocat a la gestió eficient, la reducció buscant la tendència a zero malbarataments de recursos i internalitzant la valorització del cost dels productes. Així, gràcies a aquest nou projecte s’identificaran empreses que generin un elevat volum de residus i s’estudiarà si aquests materials poden esdevenir subproductes d’interès per a altres empreses del territori que els puguin utilitzar com a matèria primera. La simbiosi industrial és l’aplicació d’aquesta lògica a l’estratègia empresarial enfocada a millorar l’eficiència en l’ús dels recursos, i per tant, a reduir costos i augmentar beneficis tot aprofitant sinergies entre les empreses de qualsevol sector d’activitat, mitjançant l’intercanvi de materials, energia, aigua, compartint actius o mitjans logístics.

El projecte ‘Diagnosi Sectorial. Simbiosi Industrial. Ei! Empordà’ tindrà una durada de 6 mesos i inclourà la identificació i elaboració d’un mapa global dels recursos amb potencial d’aprofitament de 130 empreses ubicades als 8 polígons dels municipis que formen part del Pla estratègic i una anàlisi més detallada de les 15 d’empreses amb major potencial amb la identificació de possibles relacions entre aquestes. A més, es realitzaran dues sessions de treball conjunt amb empreses, al setembre i a l’octubre, per extreure idees i més oportunitats de simbiosi i, finalment, es redactarà un pla d’acció per definir les accions futures en l’àmbit de la Simbiosi Industrial i l’Economia Circular.

Neus Estrada, tècnica de promoció econòmica del pla estratègic de desenvolupament dels cinc municipis implicats i responsable del projecte, ha assegurat que la iniciativa «tindrà un impacte directe en les empreses» i que els proporcionarà «informació immediata pel que fa a l’aprofitament dels recursos». Estrada ha explicat que les companyies que hi participaran han estat escollides «en funció del volum que generen i buscant que siguin de sectors diferents i complementaris», i ha agraït la implicació de la Diputació de Girona, «perquè ha apostat per un projecte que fins ara no s’havia fet en cap altre zona de la província».

Per la seva banda, Lluís Saís, alcalde la Bisbal, ha assegurat que el projecte «permetrà aconseguir una millor gestió dels residus», i ha explicat que compten amb «la complicitat del sector industrial», ja que busquen “una relació avantatjosa per les dues parts». Saís també ha recalcat «l’esperit de treball conjunt dels municipis que conformen el pla estratègic», i ha destacat que el projecte global que els uneix «ja va tenir bons resultats a nivell turístic i ara a nivell industrial també comencem a recollir els fruits».

Aquest és un projecte subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de suport al desenvolupament local i està cofinançat pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social. El projecte també compta amb el suport de la Diputació de Girona en la convocatòria 2018 dels ‘Projectes de suport i acompanyament a la redacció d’estudis de Planificació Estratègica’.