14 març de 2017 a les 16:48

Presentació del llibre ‘Xavier Cugat i Mingall (1900-1990)’ de Joan Gay, Joaquim Rabaseda i Anna Costal

Xavier Cugat i Mingall (1900-1990)
de Joan Gay, Joaquim Rabaseda i Anna Costal

Editat per l’Ajuntament de Girona

Serà a les 20h el proper divendres 17 de març, a les 20h, al Teatre Mundial. Al final de la presentació, hi haurà una actuació de l’Orquestrina Jazz Band de l’Escola Municipal de Música Conrad Saló de La Bisbal

Xavier Cugat i Mingall (Girona, 1900 – Barcelona, 1990) va ser músic i caricaturista. Al capdavant d’orquestres formades per intèrprets cubans, mexicans o porto-riquenys, va saber forjar una estètica que reconvertia els ritmes llatins en un producte tropical i exòtic molt ben acollit pels públics nordamericans. Va triomfar al Hollywood daurat dels anys quaranta i cinquanta: va aparèixer en una vintena de pel·lícules dirigint la seva orquestra i va incorporar-se a la vida mundana que envoltava les grans figures del cinema. Li van ser dedicades dues estrelles del Passeig de la Fama: una pels enregistraments discogràfics i una altra per les intervencions a televisió.
Fins ara, aquesta vida glamurosa i plena d’èxits l’hem conegut a partir de les narracions del propi Cugat, dues autobiografies, entrevistes i aparicions públiques que li van permetre construir-se una figura mítica a mida. Ben poques vegades s’ha realitzat una anàlisi crítica de personatge. Aquest llibre contrasta el discurs del mateix Cugat amb la documentació històrica, delimita la fina línia que separa els records i els fets, a la vegada que aprofundeix en dos aspectes concrets de la seva biografia: la condició de gironí i l’aspecte musical de la seva carrera. Una perspectiva diferent, que presenta alguns aspectes inèdits i sorprenents.

Sobre els autors
Gironins, musicòlegs i professors de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Comparteixen l’interès pels fenòmens musicals contemporanis, especialment per aquells que tenen com a escenari Catalunya, sense renunciar a una mirada global. Han treballat temàtiques relacionades amb els compositors dels segles XIX i XX, la música de ball, la història oral, la societat de l’espectacle,
l’òpera, la relació de la música amb les arts visuals i amb les ideologies.
Reivindiquen una musicologia activa i necessària en l’àmbit de les humanitats que, més enllà dels documents o les partitures, ajudi a comprendre els valors i funcions que les societats han donat a les músiques.

Organitza: Àrea de Cultura

Més informació a l’agenda cultural de la Bisbal d’Empordà.