4 novembre de 2022 a les 14:40

Presentació del Premi Empordà de Novel·la a la Llibreria Ona de Barcelona per donar a conèixer el premi més enllà del Baix Empordà

|||

Ahir a la tarda va presentar-se el Premi Empordà de Novel·la fora de la comarca. Concretament es va fer la presentació a la Llibreria Ona de Barcelona amb l’objectiu de donar-lo a conèixer. El Premi Empordà de novel·la és l’únic que porta el nom d’una demarcació de Catalunya i és el més ben dotat econòmicament (7000 euros), l’obra guanyadora també contempla la seva edició. La presentació d’ahir a la tarda va comptar amb la presència d’alguns dels autors premiats de les darreres edicions, també representants de l’editorial Brau, el comissari Jordi Imaz, membres del jurat, l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès, juntament amb d’altres representants polítics d’ajuntament de la comarca, com Palamós, Begur o Sant Feliu de Guíxols.

El president del Consell Comarcal, Joan Manel Loureiro, va explicar els orígens del premi, nascut a La Bisbal d’Empordà: «fa un any que el Consell Comarcal ha agafat el relleu a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà. Quan parlem del Consell Comarcal parlem dels 36 ajuntaments que formen la comarca perquè tots els municipis de la comarca fan xarxa i hi participen, i això és inèdit al nostre país». També va afegir que: «cal agrair l’esforç que fan tots els ajuntaments de la comarca, també a la conselleria comarcal de cultura i a la part tècnica que han treballat de valent per aquest guardó».

La consellera comarcal de cultura, Agnès Gasull, en el seu parlament va explicar que: «volem posicionar el premi en el panorama literari català, volem notorietat, renom i aconseguir el prestigi tot premiant obres de literatura inèdites». Amb tot va afegir que “el premi és el més ben dotat econòmicament i volem que segueixi creixent amb dues vessants, per una banda ajudant a aflorar autors i autores novells i alhora facilitar i engrescar a professionals de la literatura amb premis efectius on puguin presentar les seves obres”.

La trajectòria del premi
El Premi Empordà de Novel·la va néixer fa sis anys de la mà del bisbalenc Jordi Imaz i de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, amb la voluntat d’incentivar la participació tant de talents emergents com d’escriptors en actiu. Es volia cobrir aquest buit de concursos literaris a la comarca, ja que era necessari potenciar i facilitar l’aparició de nous escriptors amb obres inèdites i escrites en català. Aquest projecte ha comptat, fins a l’actualitat, amb la col·laboració de l’editorial Brau Edicions. 

L’any 2021, el Consell Comarcal del Baix Empordà va agafar el relleu a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà com a organitzador amb la voluntat d’implicar a tots els ajuntaments de la comarca per enaltir el premi, essent una raó de cohesió territorial i de pertinença a la nostra comarca.El Consell Comarcal del Baix Empordà ha trobat la implicació de tots els ajuntaments de la comarca per treballar amb uns objectius comuns, establint complicitats, per tal que el Premi acabi essent un referent comarcal. Actualment, els 36 ajuntaments de la comarca col·laboren en la seva implementació, difusió i col·laboració. 

Els professionals que formen part del jurat són persones relacionades amb el món de l’escriptura i les lletres, persones que estan al capdavant de llibreries de la comarca i els guanyadors de les anteriors edicions del Premi. Tots estat coordinats pel comissari del Premi, Sr. Jordi Imaz.  En aquestes cinc edicions, les novel·les guanyadores han estat les següents: Sang blava de Josep Pastells, el 2017;El que portem a dins de Blai Manté, el 2018; La mort del Rei Gaspar de Josep M. Hernández, el 2019;El perfum del presseguer de Brauli Gascón, el 2020; i Tot passa dues vegades de Pilar Francès, el passat 2021.