5 octubre de 2017 a les 11:51

Presentació llibre ‘De Lenin a Putin’ de Raúl García-Durán

De Lenin a Putin
El porqué de la caida muy real de un “socialismo real” que no fue nunca realmente socialista
Amb Raul García Duran, autor del llibre i Anoni Rocafull

«Val la pena estudiar avui la revolució russa per diverses raons, de les que diré 3. La primera és perquè precisament és el fet d’estar a hores d’ara el que permet la seva anàlisi, sabem ja el conjunt del seu procés encara que Putin sembla iniciar una nova fase.

En segon lloc, la URSS va ser un intent seriós d’alternativa al ca- pitalismo, la manera d’explotació que ens oprimeix i al qual, almenys jo, vull fer passar a la història passada. Va arrossegar a més, fins a la mort, a nombrosos revolucionaris i a tot un corrent del moviment obrer. Va fracassar, però precisament és per aquest fracàs pel que hem d’estudiar-la, per no repetir els seus errors i superar les frustracions que ha causat en molta gent.

Perquè, i aquesta tercera raó és la més important, perquè, com veurem, l’anàlisi de l’URSS ens permet aprofundir en un fenomen bàsic també en el capitalisme, la formació de la tecno-burocràcia professional com a nova classe dominant. I el seu paper en la integració de la classe obrera. Les diferents adaptacions del capitalisme han modificat l’estructura de classes existent, de cap manera reductible a la dualitat burgesia-proletariat i només co-neixent aquesta podrem saber com continuar el camí cap a la superació del capitalisme. Aquesta és la meva hipòtesi de partida en l’anàlisi històrica de l’URSS i estudiar història és elaborar una hipòtesi, contrastar-la amb els fets i veure la seva coherència interna (Simmel 1984). Això és el que intento fer aquí.»

Data: Dijous, 5 d’octubre del 2017, a les 20h30
Lloc: Biblioteca Pública Municipal 

Més informació a l’agenda cultural de la Bisbal d’Empordà.