13 desembre de 2019 a les 7:57

Presentació oficial del nou CFGM de Jardineria i Floristeria al Teatre Mundial

El passat dilluns dia 2 de desembre el Teatre Mundial de la Bisbal va acollir una jornada formativa sobre l’ús i manteniment de les màquines que utilitzen els professionals de jardineria. L’acte va ser impulsat per l’Institut de la Bisbal amb l’objectiu de presentar oficialment el nou Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Jardineria i Floristeria. Va comptar amb l’assistència d’alumnat de les escoles de jardineria de Salt, Olot, la Bisbal, l’escola agrària de Santa Coloma de Farners, així com alguns professionals del sector.

La presentació de l’acte va anar a càrrec del director de l’INS la Bisbal, Josep Mejias: l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès; la prospectora FP Dual del Baix Empordà, Carme Palahi,; i el secretari tècnic del Gremi de jardineria de Catalunya, Santi Caballero. Tots ells van coincidir en la importància de fomentar la formació professional perquè el mercat demana personal format i qualificat. Aquest CFGM és l’aposta que va fer l’INS la Bisbal i l’Ajuntament al 2015 quan va començar a potenciar els cicles, augmentant l’oferta.

L’equip formatiu tècnic va posar en valor la importància de la seguretat en relació a l’emissió de gasos o l’afectació de les vibracions de les màquines en el cos humà durant un període llarg de temps. També es va exposar la importància del bon manteniment de la maquinària (filtres d’aire i combustible, recanvi d’olis, cadena poc esmolada…) amb l’objectiu d’afavorir un estalvi econòmic. També es va fer una demostració al Passeig Marimon Asprer sobre com utilitzar correctament les màquines més habituals de jardineria (bufador, tallagespa, desbrossadora i la motoserra).
 

Jornada Formativa sobre el rol de tècnics d’Integració Social en els centres educatius
D’altra banda, el 30 de novembre el Teatre Mundial també va acollir una jornada formativa sobre el rol del personal tècnics d’Integració Social als centres educatius. La presentació de l’acte va anar a càrrec del director de l’INS La Bisbal, Josep Mejias; l’inspector del Departament d’Educació dels centres educatius del municipi, Josep Sánchez; l’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Enric Marquès; i la prospectora d’FP Dual a l’Alt i al Baix Empordà, Carme Palahí. Tots van coincidir en la importància de fomentar la Formació Professional perquè el mercat laboral demana personal qualificat.

«La modalitat de fer pràctiques dual permet l’intercanvi amb les empreses, l’actualització de la formació i un aprenentatge de major qualitat per part dels estudiants», va explicar la coordinadora FP Dual a l’INS la Bisbal, Ariadna Lleonart. La possibilitat de fer una estada de 1000 hores remunerades a l’empresa dignifica la tasca que fa l’alumnat i possibilita una major experiència per facilitar la incorporació al mercat laboral a posteriori. A la jornada es va poder escoltar la visió d’estudiants d’Integració Social que han desenvolupat les pràctiques dual a l’Institut-escola de Verges, així com la visió també de docents que valoren molt positivament la tasca que fan aquest alumnat: és un valor afegit disposar d’un/una estudiant en pràctiques que pot dedicar unes hores per fer un acompanyament més personalitzat a l’alumnat d’ESO. Les experiències van posar de manifest els bons resultats que s’obtenen quan es pot fer una bona diagnosi, acompanyament i seguiment als alumnes amb tipologies de dificultats diverses.

Diverses integradores de l’Institut Baix Empordà, l’Institut Frederic Martí i Carreras de Palafrugell i l’Escola El Gegant del Rec de Salt, van coincidir a destacar la necessitat d’apostar per la figura d’integradors socials als centres educatius: «perquè ofereixen una mirada global de l’alumnat, tenint en compte la visió socioeducativa». Aquesta reflexió també va ser compartida per la directora de l’EAP del Baix Empordà, la senyora Núria Pareta, que va cloure l’acte reclamant la necessitat de ampliar els espais de reflexió entre els diferents actors de la comunitat educativa, per tal d’impulsar propostes engrescadores i rellevants per l’alumnat.

«Vivim en una societat canviant i això ens obliga a innovar en les pràctiques educatives, posant especial atenció en fomentar la inclusió social a través de l’aprenentatge competencial», va exposar l’assessora tècnica docent de la Delegació del Departament d’Educació a Girona, Ester Rafel. «L’objectiu final hauria de ser promoure la formació integral de l’adolescent per ajudar-lo a ser autònom, competent, i el més important, feliç», va afegir Rafel argumentant que sense una bona base emocional, no es pot construir ni consolidar cap aprenentatge significatiu.