17 gener de 2020 a les 19:50

Previsió meteorològica: a reveure, anticicló

La setmana passada ens alegràvem de la primera pluja de l’any. Van ser 5 mm escassos que van arribar molt puntuals al nou calendari anual, però dins el context anticiclònic que es va presentar el canvi, no va poder ser gaire efectiu. I avui ja podem presumir de predir el primer temporal de fred, pluja, neu, vent i mala mar de l’any 2020. I arriba amb conseqüències diferents segons el territori català on ens trobem.

Acabem de passar la setmana dels barbuts, que segons la tradició meteorològica popular, és clàssica per ser una de les més fredes de l’any. Aquest any, a la Bisbal no ha estat així, perquè l’anticicló ha marcat la seva pauta poc adversa. Però, ens conformem. I ens conformem perquè el canvi arribarà la setmana que ve i diumenge ja en notarem els primers símptomes. En el moment de tancar la redacció d’aquesta previsió, l’anticicló ja començava a notar els primers senyals de debilitament i ja es trobava en mínima caiguda: estava a 1022.6 mb. Així doncs, l’anticicló agonitzant s’acaba. Li queden poques hores perquè s’acosten jornades amb molt de moviment atmosfèric.

Avui, divendres, el dia ha passat poc ennuvolat. Només ara, durant la tarda, la nuvolositat ha crescut amb més força a l’interior de les nostres comarques gironines però aquesta situació no ens ha d’afectar aquí, a la Bisbal. A més, la temperatura no s’ha mostrat gens freda amb 17.1ºC segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. Aparentment, res fa pensar que la meteorologia hagi de fer aquest canvi tan important durant els propers dies.

I demà, dissabte, tot i que començar amb restes de núvols, el dia podrà ser més tranquil. Només amb la notícia de l’arribada de la pertorbació pel nord-oest, que diumenge s’alimentarà amb aire fred en alçada. Però com es traduirà tot això a la Bisbal?

Amb dades objectives, i amb mapes a dia d’avui, la previsió tindrà dos grans titulars. Diumenge i dilluns l’aire humit de mar cap a terra agafarà més recorregut continental i això afavorirà que els vents de gregal puguin portar precipitacions amb cota de neu bastant baixa en el primer moment. Això podria ser el desencadenant d’algun ruixat de neu a les mateixes Gavarres. La cota de neu rondaria els 200-300 m. Aquí, a la Bisbal, no seria descartable veure-hi nevar , però estaríem parlant d’un fenomen més anecdòtic.

A partir de dimarts, les variables anirien agafant més comportament de llevant. I això tindria dos grans conseqüències: vents més humits i com tal més precipitació que augmentaria molt la previsió de pluja per casa nostra, però al mateix temps aire de procedència més temperada i com tal augment de la cota de neu, restant ràpidament la possibilitat de veure nevar a la capital del Baix Empordà.

Una situació que guarirà de l’avorriment total anticiclònic i que tornarà a generar molt interès i estar pendents del cel, perquè el temporal de mar, fred, pluja, neu i vent el tenim garantit. El consell és estar ben atents a les diverses informacions meteorològiques dia a dia, així com també informar-nos amb els diferents avisos de situacions de perill que segurament el Servei Meteorològic anirà posant a disposició.

A reveure, anticicló.

*Aquesta notícia ha estat publicada amb la informació facilitada pel bisbalenc Marc Vilà.